Edvin Ličina - lijeva noga, fudbalska strast i veliki snovi

Bijelo Polje je oduvijek bilo pravi rasadnik talentovanih fudbalera

2955 pregleda0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva

Petnaestogodišnji Edvin Ličina predvodnik je plejade vrlo interesantnih mladih fudbalera Jedinstva: bjelopoljski kadeti su u vrhu tabele Druge kadetske lige Crne Gore, koja broji čak 16 timova, potvrđujući da je grad na Limu oduvijek bio veliki rasadnik fudbalskih talenata.

Od talenta do formiranog igrača, međutim, dugačak je put, naročito posljednjih godina u Crnoj Gori, koja hronično oskudijeva, prije svega u uslovima za rad (ako ni seniori nemaju dobru infrastrukturu, kakva je tek u mlađim kategorijama). I da bi se taj put prešao, potrebno je mnogo rada, odricanja, ali i sreće. Ponekad - i prelazak u pravu sredinu, u pravom momentu, sa pravim uslovima, stručnim radom.

Edvin Ličina, za sada, slijedi svoje snove, kao i mnogi njegovi vršnjaci. Osnovne preduslove ima - strast za fudbalom, “čisti” talenat, kvalitete koji su mu i donijeli status standardnog pionirskog, a sada i reprezentativca Crne Gore u mlađim kadetima.

Njegovi snovi zasada su jasni...

- Želimo da postanemo prva generacija crnogorskog fudbala koja se plasirala na neko veliko takmičenje. U16 generacija se priprema da naredne godine, u kadetskoj konkurenciji (U17) u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, napravi nešto posebno. Naši prethodnici nisu imali sreće, samo nekoliko minuta ih je prošle godine dijelilo od plasmana na EP, a stasava još jedna talentovana grupa koja će, vjerujem, probiti tu barijeru. Selektor Minja Ljumović polaže velike nade u nas - kaže Ličina.

Edvin Ličina u dresu reprezentacijefoto: Privatna arhiva

Cilj mu je, kako kaže, da jednog dana postane profesionalni fudbaler, ali i da obuče dres seniorske reprezentacije Crne Gore.

- Kada izađete na teren u dresu sa crnogorskim grbom, poseban je osjećaj. I zato jedva čekam svako okupljanje, svaku utakmicu reprezentacije. Nadam se da ću jednog dana to doživjeti i u seniorskoj konkurenciji. San mi je i da zaigram za Partizan, čiji sam navijač, i jednog dana postignem gol u vječitom derbiju.

Edvin je ljevak, napada protivničke odbrane i po desnom i po lijevom krilu, brzina, osjećaj za prostor, ali i dobar udarac, dovode ga u poziciju da često dolazi u šansu i postiže golove.

- Najviše volim da igram po desnoj strani, da uđem u sredinu, napravim višak, asistiram ili šutiram - kaže.

Ličina u dresu Jedinstvafoto: Privatna arhiva

Nije ni čudo, idol mu je fudbaler koji je to radio najbolje na svijetu: Leo Mesi.

- Među mojim vršnjacima, ali i i svima koji imaju veze sa fudbalom, obično je podjela - Mesi ili Ronaldo. Moj izbor je Mesi, zbog mašte, kreacije. Poštujem Ronalda i njegove golgeterske sposobnosti, ali više volim Barsinu školu, čiji je produkt i Jamal - zaključuje Edvin Ličina.