Krapović: Obavijestio sam VDT-a o saznanjima o nezakonitim radnjama Lazarevića

"Dok sam ja ministar odbrane, niko se neće igrati sa sistemom, pa ni načelnik Generalštaba", poručio je Krapović.

40943 pregleda33 komentar(a)
Foto: Luka Zeković

Ministar odbrane Dragan Krapović je kazao da je jutros obavijestio vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića da je u saznanju o vršenju nezakonitih radnji od strane načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnog generala Zorana Lazarevića.

"Dužan sam bio sa obavijestim tužioca kako bi se mogle pokrenuti potrebne mjere i radnje", rekao je Krapović na pres konferenciji.

Kaže da je 10. septembra dobio naredbu koja je dostavljena svim organizacionim jedinicama sa kabinetima članova Savjeta za bezbednost i odbranu i kabinetima ministara bez prethodnog odobrenja.

"Zakonom o Vojsci propisano je da licu koje je u službi u Vojsci da javno istupa o stanju u njoj i opremi, naoružanju, upotrebi jedinica... Zakonom je propisano da se komandovanje zasniva na načelima sukordinacije i jednostarešinstva i obaveza izvršavanja odluka i naređenja pretpostavljenog i nadležnih organa. Zaposleni u Vojsci je dužan da vrši dužnosti na osnovu Ustava, Zakona i drugih akata", naveo je Krapović.

Ukazuje da se Lazarević nije obratio Savjetu za bezbjednost i odbranu kao tijelu, već članovima pojedinačno.

foto: Luka Zeković

Ističe i da na pismo nije stavljena oznaka tajnosti, a da, po svojoj sadržini, pismo sadrži djelove koji se ne smiju iznositi javno.

"Načelnik Generalštaba u pismu polemiše o odlukama ministra odbrane uz opasku da je vrijeme da se sa 'ovakvim postupanjima prestane'. Pismo je integralno objavljeno na medijskim portalima. Dokument ne sadrži prijemni pečat Skupštine, Vlade, predsjednika, što implicira da ga je Lazarević sam poslao medijima. Jasno je da kada se sa pozicije načela Generalštaba da se zakon i odredbe ne moraju poštovati, svjesni ste gdje to vodi - ka anarhiji u Vojsci i teškim posljedicama u društvu", kazao je Krapović.

foto: Luka Zeković

Rekao je da, zbog očuvanja vladavine prava, očekuje da tužilaštvo sprovede istragu da li ima elemenata djela neizvršenja naređenja, samovlašća, pozivanja na otpor ili drugih krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti.

"Dok sam ja ministar odbrane, niko se neće igrati sa sistemom, pa ni načelnik Generalštaba", poručio je on.

Na pitanje TV Vijseti šta je krupno Lazarević uradio prije pisma da mu se ne odobre aktivnosti u inostranstvu, Krapović je kazao da on odobrava aktivnosti vojske.

On je rekao da se Lazarević upućivao u neke kontakte za koje nije ovlašćen.

"Sa aspekta ustavne podjele vlasti to je nedopustivo i to je razlog zbog čega sam zabranio aktivnosti", saopštio je.

foto: Slađan Fatić

Na pitanje TV Vijesti oko slučaja u vezi motora koji se desio u martu, zašto ranije nije postupio, Krapović je istakao da je tada predložio, ali da je zahtjev Lazarevića bio da se ne saslušava niko.

"Nisam javni govorio jer sam htio da sačuvam integritet Vojske i države. Nisam želio da s zbog ovakvog postupanja stidi država pred svjetom, NATO saveznicima, članicama EU", rekao je ministar odbrane.

On je napomenuo da je sjednica Savjeta zakazana u maju, pa otkazan, pa u junu, te da je na kraju, zakazana za kraj avgusta.

Dodao je da je bilo i drugih propusta.

"Možda je Lazarević i politički centri koji stoje iza njega mislili da mogu sve, ali sada će se suočiti sa zakonom", kazao je.

On je dodao da misli da je Lazarević u direktnoj instruisanosti od dijela opozicionih partija i bivšeg predsjednika države i DPS-a Mila Đukanovića.

Na pitanje novinara šta će raditi ako Milatović ostane pri stavu da Lazarević ostane na čelu Generalštaba, Krapović je kazao da ne želi da ulazi u to šta drugi misle.

"Da vidimo kako će se tri člana Savjeta odnositi prema ovome što sam rekao. I ne samo prema ovome, ima još prestupa. Ja ću učiniti sve da Vojska funkcioniše", kazao je on i istakao da poznaje svoje nadležnosti.

foto: Luka Zeković

Na pitanje novinara ko bi mogao da naslijedi Lazarevića, Krapović je rekao da je, kao odgovoran ministar, predložio adekvatnu zamjenu nakon što je tražio njegovu smjenu.

"Predlog je pred Savjetom, u njihovoj je nadležnosti, ne bih unaprijed komentarisao njihove stavove", saopštio je.

Odgovarajući na pitanje novinara o optužbama koje je Lazarević iznio, on je kazao da su "na nivou desetara, a ne generala".

Krapović je, na pitanje o zakonu o Vojsci koji je u fazi nacrta, kazao da Lazarević nema ništa sa njim, a da će, kad bude gotov predlog, biti upućen Vladi koja će predlog proslijediti Skupštini, gdje može na njega biti dodano desetine amandmana.

Četvrti kvartal ove godine je naveo kao rok za izradu dokumenta.

Ministar odbrane je, upitan da li je iznio na prethodnoj sjednici Savjeta, jer je tada glavni razlog za smjenu Lazarevića bio podmlađivanje kadra, rekao:

"Tada nije ovo pismo bilo poslato. U međuvremenu, u obavezi sam da prijavim".

Krapović je za slučaj sa motorom rekao da je disciplinska stvar, te da je bolje da Lazarević bude razriješen, pa da se onda pokreće disciplinski postupak.