Luka Mirković, 300 utakmica u plavo-bijelom dresu: Budućnost je za mene ostvarenje sna

Proslava 30. rođendana naših vjernih navijača Varvara, fešta pod Goricom i gol na tom meču - prisjeto se Mirković 2017. godine i za njega najljepšem momentu u dresu podgoričkog kluba

9859 pregleda3 komentar(a)
Foto: FK Budućnost

Nekadašnji crnogorski reprezentativac Luka Mirković već desetu sezonu nosi dres Budućnosti.

Prošlog vikenda, na utakmici protiv Sutjeske u Nikšiću, proslavio je rijedak jubilej - 300. put je nosio plavo-bijeli

„Znači mi mnogo ta brojka, nije mala stvar, a da sve još bude ljepše - stigla je pobjeda u derbiju, tako da mi je još draže. Budućnost za mene predstavlja ostvarenje sna, jer mislim da većina djece koja počne da se bavi fudbalom poželi da jednog dana obuče plavo-bijeli dres. Meni je pošlo za rukom, stigao sam i do nekih rekorda i presrećan sam zbog toga“, govori 33-godišnji vezista.

Za skoro devet i po godina osvojio je četiri titule, pet kupova, prošao neke nezaboravne evropske duele, kao što su Genk i Astana...

I lijepe i teške trenutke je Luka Mirković proživio sa podgoričkim timom. Šta mu je najdraža?

„Proslava 30. rođendana naših vjernih navijača Varvara, fešta pod Goricom i gol na tom meču“, prisjeća se Mirković 2017. godine.

Ove sezone je, sada kao već prekaljeni vezista, prihvatio nešto drugačiju ulogu.

„Prihvatio sam da je došlo vrijeme za neke mlađe momke, što je sasvim logično. Mladi Bulatović po meni igra u najboljoj formi i konstantan je, uz njega je tu Savović koji ima ogroman potencijal i kroz koju godinu će se iskazati u punom sjaju, a tu su još Đukanović, Brajović, Vukanić... koji su kroz pripreme i utakmice pokazali da može da se računa na njih“.

Svojim iskustvom, konstantnošću i požrtvovanošću, Mirković je na neki način mentor svima mlađima, koji sigurno mogu da nauče kako se treba da se odradi svaki trening, kako treba da se ponaša i kada je loše i kada je dobro...

„Prije svega, momci moraju da budu strpljivi. U fudbalu morate da budete vrijedni i samo se trud isplati, a na svakom treningu morate da pružite sve od sebe jer jedino tako može da se napreduje. Svi talentovani momci u našem klubu moraju da budu svjesni da su u najboljem klubu u državi i da jedino u Budućnosti mogu da napreduju na pravi način. Klub iz godine u godinu ulaže u mlađe selekcije, stvorio je veliki broj igrača, a najbolji pokazatelj svega toga došao je prelazak Vasilija Adžića u Juventus“, jasan je Mirković.

Budućnost je čvrsto prva na tabeli.

„Taktički stojimo odlično, igramo čvrsto, a sve linije tima funkcionišu besprekorno. Ni ne pomišljamo da je nešto gotovo ili da smo uradili neke velike stvari, jer ima još dosta da se igra, a u fudbalu je najgore kada se opustite“, rekao je Mirković, koji je imao jasnu poruku:

„Tek sad treba da radimo još jače i bolje kako bismo došli do zajedničkog cilja“.

Drugoplasirani tim je udaljen šest bodova, prošlogodišnji šampion Dečić je sa utakmicom više na „minus devet“, najveći rival Sutjeska na „minus 13“ - takođe sa utakmicom više...

„Generalno na sve je najveći utisak ostavio Petrovac, ali to i ne treba da nas čudi, jer je sastavljena dobra i čvrsta ekipa predvođena kapitenom Boljevićem i iskusnim Kapisodom. Međutim, i dalje mislim da će Dečić da nam bude najveći rival u borbi za titulu, jer ima odlične igrače i kao tim će sigurno brzo izaći iz krize“, zaključio je Mirković.