Stihovi za djecu puni topline i mašte

Zbirka poezije “Gospodari snova” Savke Gudović Parađina, biće predstavljena sjutra u Podgorici

2280 pregleda0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva

Promocija zbirke poezije za djecu “Gospodari snova” čija je autorka Savka Gudović Parađina, biće održana sjutra u Podgorici, u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” u 19 časova.

Knjiga je nedavno izašla iz štampe, a objavila ju je izdavačka kuća “Ouroboros” čija je urednica je magistrica književnosti i Natalija Đaletić koja potpisuje lekturu i recenziju zbirke Gospodari snova”... U večerašnjem programu će, pored autorke i Đaletić, učestvovati i književnica Olga Dabović Klikovac, a moderatorka je dugogodišnja novinarka i portparolka Ivana Gudović. Događaj će dodatno uveličati i djeca koja će recitovati odabranu poeziju iz knjige koju su obogatile ilustracije devetogodišnje Irine Barać.

foto: promo

Poezija iz zbirke “Gospodari snova”, istakla je Đaletić, je ona poezija koja proširuje granice svijeta osjećanja i objektivnog svijeta za djecu.

“Zbirka pjesama Gospodari snova je dragocjeni dar koji nas podsjeća na čaroliju dečjeg svijeta i važnost očuvanja bogatstva književne baštine za buduće generacije. U Savkinoj zbirci dječje poezije Gospodari snova ističe se sposobnost da se ogroman okolni svijet integriše u dječiju optiku. Svaka pjesma, refren ili pjesmica postaje prozor kroz koji djeca posmatraju svijet oko sebe, pružajući im mogućnost da otkriju čuda i ljepote koje ih okružuju. Stihovi u ovoj zbirci preplavljeni su toplinom, maštovitošću i razumijevanjem dječijih emocija, stvarajući djelo koje duboko dira čitaoce svih uzrasta”, navodi ona u recenziji.

Profesor srpske književnosti i jezika Dragan Asanović, takođe jedan od recenzenata, primijetio je da Gudović Parađina “svojim stihovima dočarava svijet projektovan iz pozicije mašte, tako svojstvenom djeci, ali taj svijet istovremeno ispunjava najtananijim ljudskim vrijednostima koje nekada moraju biti potvrđene i provjerene životnim iskustvom, zatvarajući krug apsolutnog”.

“Autorka ne nastupa u pjesmama sa uzvišene pozicije znanja u smislu da svoju životnu mudrost poučno i suvoparno, jezikom odraslih, udjeljuje djeci, nego se identifikuje sa njima, dajući im prostor slobode i mašte. Podstičući ih na egzistiranje u tom prostoru uvijek dodajući u njega lekovitu kap brige i ljubavi odraslih, a tek potom i mudrosti. Mada je ono prvo vrhunska mudrost i umjetnost i kao takvo konačno ishodište samog bića poezije”, piše on.

foto: Privatna arhiva

Književnik i književni kritičar Zoran Đurović u svojoj recenziji navodi da je zbirka poezije za djecu “Gospodari snova” rađena na matrici mašte, komunicirajući jezikom svojstvenim dječijem svijetu.

“Parađina u ovoj njenoj prvoj zbirci za djecu traga igrajući se riječima, no misleći uvijek na važnost značenja reči. Znalački markira one fenomene u prirodi i životu koji su sa stanovišta spoznaje nezaobilazni, ne samo kod uzrasta dece nego i odraslih. Time je autorka htjela da naglasi da je naša svakodnevica svojina svih, a da djeca imaju privilegiju da je obogate maštom”, ocjenjuje Đurović.

On dodaje i da se zbirka pjesama “Gospodari snova” izdvaja po vrijednosti od knjiga iz tekuće produkcije.

“Sasvim nova u izrazu, svježa jezikom i originalna po tematici, zbirka jasno ukazuje da je riječ o stvaraocu koji unosi savremeni duh u poeziji za djecu. Osnovna odlika ove knjige sadržana je u igri mašte koja je, reklo bi se, nepresušna; život se sagledava iz novog ugla, pomjeren iz pređašnje učmale statike i uveden u živu matricu dešavanja”, konstatuje Đurović.

Đaletić upućuje i na kompleksnost poezije za djecu, ali i na dubine u koje je pjesnikinja Savka Gudović Parađina pronikla.

Sa jedne od ranijih književnih večerifoto: Privatna arhiva

“Ona zna da bi djeca trebalo da rastu uz poeziju, jer ritam, očekivanje rime, čistoća zvuka, neočekivane slike, verbalna igra razvijaju ukus, osjećaj proporcija, takta, ritma… Najvažnije, postepeno razvija ljubav prema sopstvenom jeziku i vještini književnog izraza. Gudović Parađina takođe savršeno razumije da poezija za djecu nije samo sredstvo zabave, već i moćan alat za oblikovanje mladih umova i srca. Kroz nju, djeca otkrivaju ljepotu jezika, istražuju dubine ljudskih emocija i povezuju se sa svijetom na nov i inspirativan način”, ističe Đaletić...

Asanović konstatuje da se pjesnikinja “ovom knjigom poezije za djecu, indikativnog naslova “Gospodari snova”, prvi put obraća prevashodno najmlađoj čitalačkoj publici”... Istovremeno, njen pjesnički potencijal, dodaje on, već u prvoj knjizi poezije za djecu dostigao je visoki nivo.

foto: Privatna arhiva

Asanović je primijetio da autorkin pjesnički subjekt postaje vlasništvo raznih malih bića iz našeg okruženja, pa i predmeta koje “mi stariji često i ne primjećujemo, otuđeni u svojim ukalupljenim životima i konačno previše usmjereni na svoju egzistenciju, da bi preko njih biće pjesme ispostavilo često u humor i igru, poruku najmlađim čitaocima”.

“Time je ostvarena vrlo inovativna poetička intencija autorke da se kroz humorno, zabavno, imaginativno dolazi do istina života, tako beskrajnog u svojoj pojavnosti ali istovremeno i jedinstvenog”, navodi on i poručuje:

“Sve ovo izrečeno predstavlja najtopliju preporuku našim malim čitaocima, a što ne i starijim koji čuvaju u sebi radost i čistotu djeteta, da zakorače u pjesnički svijet Savke Gudović Parađine i da se griju na njenim stihovima inspirisanim upravo dječjim osmijesima”.