Đurašković: Odluke Dokić stavila sam van snage, neću dozvoliti da nestrućni kadrovi i sateliti preuzmu rukovođenje

Đurašković naglašava da Upravna inspekcija svakako jeste napravila više zapisnika ali nikad nije naredila da se zloupotrebljava Zakon kao ni kontraverzni član 59. Zakona o lokalnoj samoupravi i da Dokić "za sebe prigrabi nadležnosti koju nema"

6449 pregleda6 komentar(a)
Stari grad Budva, Foto: Vuk Lajović

Direktorica Javne ustanove Muzeji i galerije Budva, Lucija Đurašković kazala je da je sve nezakonite odluke potpredsjednice Opštine Budva Jasne Dokić stavila van snage, navodeći da ta ustanova kulture trpi već duže vrijeme torturu od strane novoformirane grupe građana.

Đurašković je reagovala na tekst objavljen danas na portalu “Vijesti” “Dokić: imenovanje novog savjeta u skladu sa Zakonom...".

“Ovo obraćanje je prije svega usmjereno ka mojim sugrađankama i sugrađanima jer svi svjedočimo već duže vrijeme pokušajima partijske i svake druge torture koju određeni funkcioneri Opštine Budva, po nalogu svoje partijske centrale iz novoformirane grupe građana, vrše prema javnim ustanovama kulture u našeg gradu. Kako su Muzeji i galerije Budve najveća ustanova na crnogorskom primorju jasno je pritisak koji mi trpimo najveći a metode najužasnije. Suočavamo se svakodnevno sa otvorenom namjerom da nam se kompletan rad politizuje u cilju namicanja glasova od strane jedne grupe građana. Kako sam već ranije naglasila, svoj angažman u ovoj ustanovi obavljam gotovo 40 godina i boriću se dok god budem zaposlena da se ova stručna ustanova ne pretvori u partijsku podružnicu grupe građana koju, pored ostalih, nažalost, predvodi i potpredsjednica Opštine Budva”, upozorila je Đurašković.

Dokić, tvrdi, u svojoj izjavi namjerno skriva da sa javnošću podijeli razloge i zakonsko uporište za imenovanje nestručnih lica u stručni Savjet ustanove.

“Sve to iz razloga jer taksista i druga neovlašćena lica ne smiju i neće biti članovi ovog tijela. Potpredsjednica Dokić skriva od javnosti i razlog kako je moguće da je u Savjet imenovala lice kao predstavnika kolektiva a da ga nije kontaktirala i da taj naš zaposleni to odbija kao i da je pokrenut postupak za novo imenovanje predstavnika zaposlenih. Cijeli ovaj slučaj zaista, gledajući sa strane, da nismo njegove žrtve, izgleda kao dio neke pozorišne groteske”, istakla je Đurašković.

Kako naglašava Upravna inspekcija svakako jeste napravila više zapisnika ali nikad nije naredila da se zloupotrebljava Zakon kao ni kontraverzni član 59. Zakona o lokalnoj samoupravi i da potpredsjednica "za sebe prigrabi nadležnosti koju nema".

“Čitav svoj radni vijeka a i njegov ostatak posvetila sam i posvetiću kulturnom naslijeđu Budve. Otvaranje Muzeja grada Budve, očuvanje dva najvažnija mozaička spomenika i mnogi drugi projekti nalažu mi da se, bez kompromisa, borim da neznanje ne pregazi znanje i da nestručnost ne pobijedi ljude koji su stručni. Sve nezakonite odluke gospođe Dokić stavila sam van snage, u skladu sa članom 25. Statuta ustanove a svako dalje postupanje u cilju političkog i drugog nezakonitog "osvajanja" najveće ustanove kulture u Budvi i na primorju smatraću krivičnim djelom i u tom pravcu ću i postupati.Duboko sam uvjerena da je, poslije godina tumaranja kulture po budvanskom bespuću, urušavanju svake vrste kulture i očuvanja kulturnog naslijeđa, pravi trenutak da se kaže dosta, kao i da se stane na put bezakonju, gaženju svega što ima veze sa kulturom i uplivu gole politike u ustanove sa namjerom maltretiranja zaposlenih kako bi bili izborni instrumenti. Dok rukovodim ustanovom neću dozvoliti da nestručni kadrovi i sateliti bilo koje grupe građana ili partije preuzmu upravljanje, te pojedinačno ili kolektivno Savjet, u proceduri koja je potpuno suprotna sa zakonom!”, zaključila je u reagovanju direktorica.