Cijevi na glavnom vodu kolašinskog vodovoda pucaju zbog saobraćaja

Neuslovnom saobraćajnicom od grada prema Jezerinama prolaze sva vozila iz i ka tunelu Klisura. Na glavnom vodu kolašinskog vodovoda cijevi su minule sedmice pucale četiri puta, a saniranje koštalo 25.000 eura

3195 pregleda4 komentar(a)
Popravka kvara u Smailagića polju, Foto: Privatna arhiva

Na glavnom vodu kolašinskog vodovoda cijevi su minule sedmice pucale četiri puta. Sve te havarije desile su se na infrastrukturi koja je u trupu puta od Kolašina prema Jezerinama, to jest prema tunelu Klisura.

Saniranje kvarova koštalo je oko 25.000 eura, potrošeno je mnogo radnih sati zaposlenih u Vodovodu i kanalizacije koji su na trenu bili i po kiši i tokom noći, a više kolašinskih naselja je bilo bez vode satima...

Mještani naselja uz put tvrde da je kvar na vodovodnoj infrastrukturu uzrokovan intenzivnim saobraćajem, naročito teretnim, te da su na više mjesta na saobraćajnici vidljiva ulegnuća asfalta. Neuslovnom saobraćajnicom od grada prema Jezerinama prolaze sva vozila iz i ka tunelu Klisura, koji je dio regionalnog puta Kolašin -Berane. Tim putem od d 1. do 31. avgusta, prema podacima sa automatskog brojača saobraćaja, prošlo je ukupno 191.795 vozila. U prosjeku, tom dionicom dnevno je prolazilo 6.187 vozila.

Izvršni direktor Vodovoda i kanalizacije Miloš Peković kaže je vrlo moguće da je intenzivan saobraćaj izazvao pucanje cijevi. Kako objašnjava sva četiri kvara dogodila su se na potezu od 800 metara u naselju Smailagića Polje.

“Ne mogu naravno sa sigurnošću da kažem, ali je vrlo moguće da je do pucanja cijevi došlo zbog frekventnog saobraćaja. Nijesmo imali ranije slučajeva da u tako kratkom periodu bude toliko kvarova na glavnom cjevovodu. Ne treba zanemariti ni činjenicu da je riječ o cijevima koje su stare preko 40 godina, da su one azbestno-cementne, dotrajale...”, objašnjava Peković.

Pekovićfoto: Dragana Šćepanović

On kaže da su u Vodovodu i kanalizaciji pripremili projektnu dokumentaciju za četiri velika projekta, koji bi, ukoliko bude obezbijeđen novac za njihovu realizaciju značajno trebalo da poprave stanje kolašinske vodovodne i kanalizacione mreže. Kada je riječ o glavnom cjevovodu od Mušovića Rijeke, gdje je izvorište gradskog vodovoda, do grada, Peković kaže da je najavljena rekonstrukcija puta ka tunelu Klisura. Prema njegovim riječima, uz rekonstrukciju bi trebalo zamijeniti postojeće novim polietilenskim cijevima.

Izvršni direktor Vodovoda i kanalizacije podsjeća da je preduzeće, koje posluje uz brojne finansijske izazove, za godinu saniralo preko 350 kvarova. Prema njegovim riječima, otežavajuća okolnost je i to što nemaju mehanizaciju, pa su brojni problemi prilikom angažovanja mašina privatnih vlasnika, što je neophodno za otklanjanje nekih kvarova.

U ulicama Boška Rašovića i Milivoja Bulatovića lani je ugrađena nova vodovodna mreža, pa je i zamijenjeno 500 metara glavnog azbestnog cjevovoda novim polietilenskim cijevima, a na više glavnih šahtova ugrađeni su novi ventili i fazonski komadi. No, to je samo početak obimnih i skupih radova koji treba da dovedu do optimalnog stanja u kolašinskom vodosabdijevanju.