Rajzing Rajnke: Obezbijediti zakonit i transparentan proces imenovanja na ključnim pozicijama u javnom servisu

"I dalje postoje problemi u vezi sa jačanjem profesionalnog izvještavanja, postizanjem nezavisnosti od uticaja političkih i poslovnih krugova, kao i osnaživanjem nezavisnosti javnog medijskog servisa"

3056 pregleda4 komentar(a)
Foto: me.usembassy.gov

U Crnoj Gori i dalje postoji izazovi osnaživanja nezavisnosti javnog medijskog servisa, uključujući obezbjeđivanje zakonitog i transparentnog procesa imenovanja na ključne pozicije.

To je otvarajući USAID-ov BMAP Forward godišnji Medijski forum u Podgorici kazala ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Kako je saopšteno iz Ambasade SAD u Crnoj Gori, Rajzing Rajnke je istakla da nova Medijska strategija Crne Gore predstavlja pozitivan korak naprijed.

"Međutim, dodala je da i dalje postoje izazovi u obezbjeđivanju nezavisnosti medija i unaprjeđivanju profesionalnih standarda. Novinari u Crnoj Gori suočavaju se sa značajnim preprekama, uključujući manipulaciju informacijama, političku propagandu i direktne napade. Pored toga, i dalje postoje problemi u vezi sa jačanjem profesionalnog izvještavanja, postizanjem nezavisnosti od uticaja političkih i poslovnih krugova, kao i osnaživanjem nezavisnosti javnog medijskog servisa, uključujući obezbjeđivanje zakonitog i transparentnog procesa imenovanja na ključne pozicije", kazala je Rajzing Rajnke.

Dodaje da uprkos tim preprekama, novinari nastavljaju važan posao u potrazi za istinom.

"Sjedinjene Države ostaju posvećene pružanju podrške slobodi medija i nezavisnom novinarstvu širom svijeta, iskazujući solidarnost sa novinarima u Crnoj Gori. Ponosni smo što podržavamo program BMAP Forward, koji osnažuje nezavisne medije širom Zapadnog Balkana. Ovogodišnji Medijski forum dio je šire inicijative koju finansira USAID a koja je usmjerena na unaprjeđenje organizacione spremnosti i jačanja otpornosti medija u regionu, naglašavajući ključni značaj slobode medija i medijskog profesionalizma", rekla je Rajzing Rajnke.