Postavljena zaštitna žica u Ljeskovim dolima, na mjestu gdje je zakopana eutanazirana stoka zaražena kju groznicom

savjet MZ Bogetii tražio da se mjesto obezbijedi "jer već sjutra može biti kasno", imajući u vidu da tim rejonom gravitira veliki broj divljači, kao i da je lovna sezona već počela

5194 pregleda3 komentar(a)
Foto: Opština Nikšić

Savjet MZ Bogetići obratio se danas saopštenjem za javnost u kome su iznijeli da ni nakon 35 dana od kada su u Ljeskovim dolima zapokapa eutanazirana i uginula goveda oboljela od kju groznice, koja su premještena iz nikšićke Župe, to mjesto još uvijek nije obezbijeđeno i prekriveno zaštitom žicom.

Podsjetili su na sastanak sa predstavnicima lokalne uprave, kao i na obećanje da će mjesto biti prekriveno žicom i za ponedjeljek najavili blokadu magistralnog puta Nikšić- Podgorica, ukoliko do tada pomenuto mjesto ne bude na adekvatan način obezbijeđeno.

Podsjetili su i na ostale zahtjeve i obećanja, kako su naveli, iz lokalne uprave i još jednom uputili apel da se mjesto obezbijedi "jer već sjutra može biti kasno", imajući u vidu da tim rejonom gravitira veliki broj divljači, kao i da je lovna sezona već počela. Izrazili su i negodovanje što su iz lokalne uprave, kako tvrde, prekinuli komunikaciju sa njima.

Iz opštinskog Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj kazali su da je lokacija danas obezbijeđena i postavljena zaštitna mreža i istakli su da su dogovor oko obezbjeđivanja pomenute lokacije, koji je postignut sa Savjetom Mjesne zajednice, ispoštovan.

foto: Opština Nikšić

"Razumijevajući zabrinutost građana MZ Bogetići, bili smo u stalnoj komunikaciji sa njihovim izabranim predstavnicima. Lokacija na kojoj je zakopan prvi kontingent eutanaziranih životinja nalazi se na obodu MZ Bogetići, te smo, u skladu sa prethodnim zahtjevom, na istoj postavili svjetlosnu signalizaciju radi odvraćanja divljih životinja. Ova signalizacija imala je za cilj da spriječi potencijalno ugrožavanje lokacije, sve do postavljanja zaštitne ograde specifičnih karakteristika, koja će obezbijediti trajnu zaštitu. Predstavnike Mjesne zajednice smo blagovremeno obavijestili o poteškoćama s kojima smo se suočili u procesu nabavke navedene ograde", saopšteno je iz nikšićkog Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj.

foto: Opština Nikšić

Navode i da će njihovi radnici zajedno sa DOO Komunalno obilazili lokaciju i preduzimali sve neophodne mjere kako bi se osigurala njena potpuna sanacija.

"Zaštitna ograda je postavljena i lokacija je adekvatno obezbijeđena. Ističemo da ćemo nastaviti da djelujemo u skladu sa zakonskim propisima i u najboljem interesu zajednice, pružajući podršku farmerima koji su u ovoj situaciji najviše pogođeni", poručili su iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj.