Samit devet južnih zemalja EU o Bliskom istoku i migracijama

U Pafosu, na zapadu Kipra, razgovaraće o Gazi, Libanu, Zapadnoj obali gdje je sve više nasilja izraelskih doseljenika prema Palestincima, o jačanju odnosa Jordana i EU i o programu rada Evropske komisije

2581 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Šefovi država i vlada grupe "Med9" - devet južnih zemalja Evropske unije, razmotriće u petak, na sastanku na Kipru stanje na Bliskom istoku, migracije i politiku EU prema Sredozemlju, saopštio je danas kabinet predsjednika Francuske.

Učestvovaće lideri Francuske, Italije, Španije, Portugalije, Grčke, Kipra, Malte, Slovenije i Hrvatske, kao i kralj Jordana Abdulah Druge i predsjednica Evropske Komisija Ursula fon der Lajen.

U Pafosu, na zapadu Kipra, razgovaraće o Gazi, Libanu, Zapadnoj obali gdje je sve više nasilja izraelskih doseljenika prema Palestincima, o jačanju odnosa Jordana i EU i o programu rada Evropske komisije.

"Postoji želja da politika EU prema Sredozemlju obuhvati i tradicionalna pitanja civilne bezbjednosti", kao što su šumski požari, a i transport, energetika i konkurentnost, rekao je neimenovani savjetnik predsjednika Emanuela Makrona.

Na Bliskom istoku, "naše poluge su ograničene, ali je u pitanju izgradnja konvergencije s Evropom", rekao je on.

"Med9" će razgovarati i o jačanju humanitarne pomoći Gazi, rekao je Pariz.

"To će takođe biti prilika da se razgovara o tome kako EU može da se više angažuje na Zapadnoj obali i o potrebama za jačanje palestinskih vlasti", napominje francusko predsjedništvo.

EU razgovara i o novim, proširenim sankcijama u ovoj oblasti.

Premijer Španije Pedro Sančez se u srijedu založio za stupanje na snagu "Evropskog migracionog pakta" već od ljeta 2025, godinu dana prije no što se planiralo jer su španska Kanarska ostrva pod pritiskom migracije iz Afrike.

Imigracija će biti na dnevnom redu Evropskog samita 17. i 18. oktobra u Briselu, gdje šefovi država ili vlada moraju posebno da se pozabave jačanjem kontrole na spoljnim granicama EU i ubrzavanjem povratka odbijenih azilanata.

Samit na Kipru biće i prilika da južne zemlje EU usaglase stavove o dokumentu za oživljavanje privrede EU kojeg je pripremio ekonomista, bivši premijer Italije i predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi, o čemu će biti riječi i na narednom Evropskom savjetu.

Dragi preporučuje izdavanje zajedničkih obveznica radi boljeg finansiranja inovacija, "zelene tranzicije" i odbrane EU, smatrajući da EU ekonomski zaostaje u odnosu na SAD.

Dok predsjednik Francuske smatra da taj dokument "zanimljiv", Njemačka i drugi oklijevaju da se EU ponovo zajednički zaduži.