Novi šef NATO-a: Ne brinite zbog moguće pobjede Trampa na izborima

Rute je poslije sastanka s britanskim premijerom Kirom Starmerom kazao da je "apsolutno uvjeren" da će SAD ostati posvećene bezbjednosti evropskog kontinenta

3425 pregleda3 komentar(a)
Mark Rute, Foto: REUTERS

Novi generalni sekretar NATO Mark Rute je danas u Londonu izjavio da nije zabrinut zbog mogućnosti da republikanski kandidat za predsjednika SAD-a Donald Tramp pobijedi na izborima koji će tamo biti kroz manje od mjesec dana.

"Prestanite da brinete o Trampovom predsjednikovanju. Znam da on potpuno razumije i slaže se sa mnom da se ovaj rat u Ukrajini ne odnosi samo na Ukrajinu, već i na sadašnju i buduću bezbjednost SAD-a", rekao je on.

Rute je poslije sastanka s britanskim premijerom Kirom Starmerom kazao da je "apsolutno uvjeren" da će SAD ostati posvećene bezbjednosti evropskog kontinenta.

U slučaju pobjede Trampa na predsjedničkim izborima 5. novembra neki od evropskih saveznika u NATO-u strahuju da će SAD biti manje posvećene bezbjednosti Evrope i prestati da vojno podržavaju Ukrajinu.

Bivši premijer Holandije Mark Rute koji je 1. oktobra stigao na čelo NATO-a, odmah je odbacio strahovanja zbog moguće izborne pobjede Trampa i tada rekao: "Nisam zabrinut, dobro poznajem oba kandidata i radio sam sa Donaldom Trampom četiri godine".

Na američkim izborima protivkandidatkinja Trampa je potredsjednica SAD Kamala Haris, iz sada vladajuće Demokratske stranke.