Skupština još jednom izglasala Zakon o elektronskim komunikacijama

Zakon o elektronskim komunikacijama dobio je podršku 53 poslanika, a izmjene i dopune Zakona o autorskim i srodnim pravima, zeleno svjetlo njih 54

7594 pregleda2 komentar(a)
Detalj sa sjednice, Foto: Skupština Crne Gore

Skupština je ponovo usvojila Zakon o elektronskim komunikacijama, kao i izmjene i dopune Zakona o autorskim i srodnim pravima.

Za Zakon o elektronskim komunikacijama i prateće amandmane su glasala 53 poslanika, dok zeleno svjetlo nisu dobile dva amandmana koje su predložili poslanici Građanskog pokreta URA.

Izmjene Zakona o autorskim pravima su usvojene sa 54 glasa poslanika, od kojih su svi bili "za", a usvojeni su i svi amandmani.

Zakonom o elektronskim komunikacijama se uređuje ovaj sektor, a cilj je postizanje usaglašenosti sa zakonodavstvom EU i zatvaranje Poglavlja 10. Njime se mijenja i način izbora Savjeta Agencije za elektronsku komunikaciju i poštansku djelatnost (EKIP).

Vlada je predlog ovog Zakona utvrdila na telefonskoj sjednici 16. septembra, a ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj je ranije "Vijestima" pojasnio da su se sa Evropskom komisijom (EK) dogovorili da se zakon procesuira, dok će preporuke EK uvrstiti u Zakon kao amandmani Vlade.

Predsjednik države Jakov Milatović je početkom godine izmjene ovog propisa vratio parlamentu na ponovno odlučivanje, jer nije bio usklađen sa tekovinama EU. Izmjene zatim 19. januara, u Skupštini nisu dobile podršku poslanika jer je njih 38 bilo uzdržano a četiri protiv.