Nema kontrola inspekcija jer nema pečata

Novi pečati većine inspekcija nijesu gotovi zbog čega inspektori ne mogu da rade kontrole, mnogi nijesu dobili rasporedna rješenja pa borave u starim prostorijima UIP-a, u ministarstvima nema pravilnika o usklađivanju pečata i legitimacije...

49402 pregleda15 komentar(a)
UIP prestao sa radom 1. oktobra (ilustracija), Foto: Shutterstock

Građani ili firme koje žele da prijave neki problem inspekcijskim službama to ne mogu uraditi jer većina ministarstva nije objavila kontakte inspekcija koje su preuzeli nakon 1. oktobra kada je zvanično prestala da postoji Uprava za inspekcijske poslove(UIP).

Osim toga, zbog gašenja Uprave novi pečati većine inspekcija nijesu gotovi zbog čega inspektori ne mogu da rade kontrole, mnogi nijesu dobili rasporedna rješenja pa borave u starim prostorijima UIP-a, u ministarstvima nema pravilnika o usklađivanju pečata i legitimacije....

“ Od 1. oktobra zaključno sa jučerašnjim danom izvršen je jedan nadzor od ukupno 26 inspekcija”, istakao je jedan od inspektora za “Vijesti”.

Iz Vlade su ranije kazali da je decentralizacija UIP-a uspješno okončana i da su svi inspektori na svojim mjestima te da sve funkcioniše bez smetnji.

Ipak, bivši radnici (inspektori) UIP-a za “Vijesti” tvrde suprotno - nemaju pečate, ne znaju gdje im je radno mjesto i koje su im obaveze.

Oni tvrde da nijedna od inspekcija koje su radile pod bivšim UIP-om, sedam dana nije izvršila inspekcijski nadzor jer nemaju svoj pečat a objasnili su da im je dozvoljeno da koriste stare inspektorske legitimacije iz Uprave, ali da bez pečata ne mogu izvršiti nadzor.

Naglasili su i da je po njihovim informacijama, prosvjetna inspekcija izvršila nadzor sa pečatom Ministarstva prosvjete. Tvrde da je to nezakonito, jer taj pečat nije u skladu sa legitimacijom, kako Zakon o inspekcijskom nadzoru nalaže, te da još uvijek za njih u ministarstvima ne postoji pravilnik o usklađivanju pečata i legitimacije.

“Dio inspektora ne radi u ministarstvima, kako je to ranije najavljeno, već su u starim terenskim lokacijama UIP-a. Nekima od njih je rečeno da u pojedinim ministarstvima nema mjesta za njih pa oni na posao odlaze u prostorije UIP-a na Zabjelu, a neki od njih ni tamo još nijesu bili jer “nemaju suštinski šta da rade”, naveli su inspektori.

Inspektori su ispričali da neki od njih još nijesu dobili rasporedna rješenja već samo predlog.

“Dobili smo spisak o tome ko je gdje i navodno su naši dosije i tamo, ali niko nije dobio rasporedno rješenje pa se “maltene samoinicijativno okupljamo u starim kancelarijama UIP-a na Zabjelu. Bez rasporednih rješenja ne znamo gdje nam je radno mjesto, ni obaveze ni zadaci”, ispričali su inspektori.

Rade, kako je “Vijestima” ispričao izvor, na jednom kompjuteru i ručno zapisuju neke slučajeve i prijave, kako bi imali svoju evidenciju i mogli po njoj da postupaju kada dobiju uslove za rad.

Iz jedne špedicije u Podgorici su potvrdili da od utorka prošle sedmice nisu imali inspekcijski nadzor Zdravstveno-sanitarne insepkcije i da su im inspektori sa kojima su ranije sarađivali kazali da nemaju pečat. Iz druge špedicije su “Vijestima” kazali da nijesu imali potrebu za saradnju sa tom inspekcijom u proteklih sedam dana zbog manjeg obima posla, ali da su i oni informisani da pečata nema.

Umjesto pečata, ovlašćenja za rad

Povodom ove situacije “Vijesti” su juče kontaktirale sve Vladine resore koje su preuzeli inspekcije iz UIP-a.

Ministarstvo zdravlja je, kako su kazali “Vijestima”, preuzelo službenike zdravstveno-sanitarne inspekcije a pečat još nemaju. Pojasnili su da su u cilju nesmetanog rada, 2. oktobra uputili dopis Ministarstvu javne uprave (MJU) sa zahtjevom za izradu pečata i da očekuju da će biti dostupni sljedeće nedelje.

Zato su, kako su naveli, zbog obavljanja radnih zadataka za dio nadležnosti ove inspekcije, za 36 zdravstveno-sanitarnih inspektora izdali ovlašćenja za rad.

“Ova ovlašćenja starješine organa državne uprave, imaju karakter legitimacije, i proizvode pravno dejstvo počev od 1. oktobra”, kazali su iz ovog resora.

S obzirom na to da na sajtu tog ministarstva nema kontakta za ovu inspekciju, oni su naveli da se ta inspekcija nalazi u prostorijama koje je koristila i ranije.

Iz Ministarstva kulture i medija su naveli i da su i oni 7. oktobra uputili zahtjev za izradu pečata MJU, pa očekuju da će ih preuzeti u narednim danima.

Prosvjetna inspekcija za rad i ovjeravanje akata koje donosi, koristi pečat Ministarstva prosvjete. Kako su kazali “Vijestima” iz tog resora, članom 7 Ukaza o proglašenju zakona o državnom pečatu i pečatima državnih organa, propisano je da se pečat stavlja na akte kojima državna instuticija odlučuje ili službeno komunicira sa organima, ustanovama, kompanijama i građanima.

“Ministarstvo je koristeći mogućnost propisanu u članu 10 uredbe pokrenulo proceduru izrade više pečata kako bi omogućilo funkcionisanje prosvjetnoj inspekciji. Okončanje postupka se očekuje do kraja tekuće nedjelje”, kazali su iz ovog resora.

U Upravi za nekretnine nema problema

Iz resora turizma su istakli da su od UIP-a preuzeli 35 službenika, i da su zbog obezbjeđivanja rada pristiglih turističkih inspektora 3. oktobra uputili dopis MJU za izradu 25 pečata. Taj resor ih je, kako kažu, obavijestio 8. oktobra da je zahtjev za izradu upućen pečatoreznici “Faksimil” i da će ih dobiti u najskorijem roku.

Iz resora sporta i mladih su naglasili da su šest inspektora za sport zvanično preuzeli od 1. oktobra, te da su se MIJU obratili za izrradu pečata da bi inspektori mogli da rade po zakonu.

“Obavijestili smo Ministarstvo finansija da preuzimamo evidencione žiro-račune UIP-a, odnosno državni račun za uplatu javnih prihoda iz člana 2 Naredbe o načinu uplate javnih prihoda, koji se odnosi na novčane kazne koje izriče Inspekcija za sport”, istakli su iz ovog resora.

Dodali su i da su se obratili Ministarstvu pravde radi mišljenja u vezi sa obrascem prekršajnog naloga jer je raniji, kojim su se izricale kazne glasio na ime Uprave za inspekcijske poslove. Istakli su da su preduzeli sve zakonom propisane mjere kako bi inspekcija odmah nakon izrađenih pečata preduzela sve radnje po nadležnostima.

Iz Uprava za nekretnine koja je preuzela inspektora za geodeziju kazali su da su stvoreni svi uslovi potrebni za rad inspekcije i da ne postoje problemi, dok iz Zavoda za metrologiju da su pečati urađeni i da nema problema za inspektore koji rade metrološko-inspekcijski nadzor. “Vijestima” su iz Zavoda kazali i da su po odluci Vlade počeli sa integrisanjem službenika u njihov sistem, da su uradili novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji koji je upućen nadležnom ministarstvu, a njegovo usvajanje očekuje se sljedeće sedmice.

“Posjedujemo evidenciju predmeta koji su pokrenuti kod UIP-a i koji nisu završeni. Metrološkim inspektorima su obezbijeđeni neophodni uslovi za obavljanje redovnih aktivnosti, tako da već danas postupaju po zahtjevima sudova”, istakli su iz Zavoda.

“Vijesti” očekuju odgvore od resora ekonomskog razvoja, energetike, finansija, prostornog planiranja, rada, socijalnog staranja, rudarstva, javne uprave i ekologije i Uprave za vode.

Većina ministarstava bez brojeva inspekcije

Iako je zakonska obaveza Vlade da kontakti i imena inspektora budu javno dostupni, na sajtovima pojedinih ministarstva nema tih podataka.

Na sajtu Ministarstva ekonomskog razvoja nema kontakta za Inspekciju za elektronske komunikacije, poštansku djelatnost i usluge informacionog društva.

Na sajtu Ministarstva sporta i mladih nema inspekcije za sport, kao ni kontakta zdravstveno-sanitarne inspkecije na sajtu Ministarstva zdravlja. Na sajtu Ministarstva turizma nema podataka za turističku inspekciju, a kod Ministarstva finansija nema kontakta za Inspekciju za igre na sreću.

U Minstarstvu kulture i medija na listi nema inspekcije za zaštitu kulturnih dobara, baštine i djelatnosti. Isti slučaj je i sa Ministarstvom socijalnog staranja, brige o porodici i demografije kome je pripala inspekcija socijalne i dječje zaštite.

Ministarstvo ekologije nema kontakt za Ekološku inspekciju, a Ministarstvo prostornog planiranja nije objavilo podatke za inspekciju za stanovanje, već samo za građevinsko-urbanističku koja je i ranije bila u njergovoj nadležnosti

Na sajtu MJU postoji kontakt glavnog upravnog inspektora dok nije jasno istaknut kontakt za Inspekciju za informaciono društvo, koja je sada u njihovoj nadležnosti. Na sajtu Uprave za nekretnine nema inspekcije za geodeziju, a na sajtu Uprave za šume i gazdovanje lovištima nema kontakta za inspekciju šumarstva...

Ministarstvo enegretike je objavilo podatke i kontakte inspektora za elektroenergetsku inspekciju kao i Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga za Inspekciju rada i Inspekciju zaštite i zdravlja na radu. Podaci i kontakti za prosvjetnu inspekciju su na sajtu Ministarstva prosvjete. I Uprava za vode je objavila imena i kontakte za inspektore po gradovima, a kontakt podatke za Metrološku inspekciju je objavio Zavod za metrologiju.