Ruska vojska pogodila protivazduhoplovni sistem Patriot u Ukrajini

Ukrajina ima više Patriot sistema koje su joj isporučili zapadni saveznici i koristi ih da se suprotstavi svakodnevnim ruskim napadima.

9591 pregleda5 komentar(a)
Sistem Patriot (Ilustracija), Foto: Reuters

Ruska vojska saopštila je danas da je pogodila dva američka sistema protivvazduhoplovne odbrane Patriot u Ukrajini, a Kijev je potvrdio da jeste izvršen udar na to dragocjeno oružje, ali je mimimizirao nanijetu štetu.

Ukrajina ima više Patriot sistema koje su joj isporučili zapadni saveznici i koristi ih da se suprotstavi svakodnevnim ruskim napadima.

Ruska vojska je "pogodila dva sistema Patriot", saopštilo je rusko ministarstvo odbrane u dnevnom izvještaju, ne precizirajući kada se to dogodilo.

Prethodnog dana ruska vojska je objavila video preko Telegrama snimljen iz vazduha za koji kaže da prikazuje udar rakete Iskander na Patriot sistem u ukrajinskoj oblasti Dnjepopetrovsk, u centralno-istočnom dijelu zemlje.

Prema tom izvoru lanser sistema Patriot je uništen, a drugi je oštećen.

Portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Juri Ignjat je potvrdio danas da je pogođen takav sistem u ruskom udaru u srijedu u regionu Dnjepopetrovsk.

"Neprijatelj je samo oštetio nekoliko djelova opreme, ali ih nije uništio" , rekao je on i dodao da isti tim nastavlja da sprovodi zadatke u regionu.

On je dodao da se sistem juče suprotstavio grupi ruskih balitičkih raketa i da su one bile presretnute.

Ovo je rijedak zvanični komentar o Patriot sistemima, piše agencija Frans pres dodajući da Ukrajina drži u tajnosti gotovo sve informacije oko tog oružja počevši od toga koliko ih ima u oružanim snagama Ukrajine.