Čeferin: Fudbalski kalendar za fudbalere je ispunjen do maksimuma

Predsjednik Uefe Aleksandar Čeferin naglasio je da je evropski fudbalski godišnji kalendar ispunjen do krajnjih granica i da nema više prostora za nove utakmice

3585 pregleda0 komentar(a)
Čeferin je najavio samo još novi turnir za fudbalerke, Foto: UEFA

Predsjednik Uefe Aleksandar Čeferin naglasio je da je evropski fudbalski godišnji kalendar ispunjen do krajnjih granica i da nema više prostora za nove utakmice, ali...

"Moramo priznati da je kalendar utakmica popunjen do posljednjeg mjesta. Dosegli smo svoj limit. Pritom klubovi i igrači različito reaguju na to. Neki od njih su preopterećeni. Drugi imaju praznih "prozora". Da budem iskren, ostajem pri onome što sam rekao prije dva mjeseca - nema mjesta za više utakmica. Ali moram dodati: ko se žali? Oni s najvećim platama i klubovi s 25 vrhunskih igrača. Ne žale se oni s manjim platama i klubovi sa samo 11 igrača. Vole da igraju”, rekao je Čeferin na sastanku Evropskog udruženja klubova.

Uefa i Evropsko udruženje klubova produžili su juče ugovor o saradnji. Memorandum o razumijevanju potpisan je još u septembru prošle godine, i važi do 2033. godine.

No proširenjem ugovora omogućiće Uefi i Udruženju imenovanje marketinške i prodajne agencije za upravljanje komercijalnim pravima na Uefinim muškim klupskim turnirima, uključujući Ligu šampiona, Ligu Evrope, Ligu konferencija i reprezentativne EURO, za sljedeća dva trogodišnja ciklusa od 2027. do 2030. i od 2030. do 2033. godine.

Takođe će i dalje postojati zajedničko upravljanje Ligom šampiona za žene i novim turnirom ženskih timova koji bi trebao početi sljedeće sezone.

“Naše partnerstvo s ECA-om temelj je uključivog, održivog i živahnog eko-sastava koji koristi cijeloj evropskoj fudbalskoj piramidi. Zajedno želimo podići globalni profil Uefinih klupskih takmičenja, istovremeno osiguravajući da klubovi svih veličina u svakoj regiji napreduju na terenu i izvan njega,” rekao je Čeferin.

A na čelu ECA je PSŽ-a Naser Al-Kelaifi.