Ambasada SAD: Zakon o stranim agentima mogao bi da stigmatizuje NVO i omete kritički rad nezavisnih medija

Iz ambasade ističu da je američki Zakon o registraciji stranih agenata iz 1938, na koji se ZBCG poziva, u skladu s međunarodnim obavezama SAD u vezi s ljudskim pravima, da poštuje prava na slobodu udruživanja, mirnog okupljanja i izražavanja, kao i da ne nastoji ograničiti djelovanje organizacija civilnog društva ili medija

30034 pregleda38 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države duboko su zabrinute zbog mogućih posljedica koje bi predloženi zakon o stranim agentima mogao imati na demokratiju, ljudska prava i osnovne slobode, uključujući slobodu izražavanja i udruživanja u Crnoj Gori, NATO savezniku i kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji.

To su "Vijestima" odgovorili iz Ambasade SAD u Podgorici, na pitanje o inicijativi koalicije "Za budućnost Crne Gore", članice Vlade, za donošenje zakona o stranim agentima.

"Takav zakon bi mogao da ograniči prostor za građansko djelovanje, stigmatizuje organizacije civilnog društva koje rade na poboljšanju života građana Crne Gore i omete kritički rad nezavisnih medija koji javnost izvještavaju na osnovu činjenica. Ti elementi su izuzetno značajni za sve demokratske institucije i sisteme", poručuju iz ambasade.

Kažu i da Ambasada SAD nije vidjela detalje predloga ZBCG-a i da ne može komentarisati navodne sličnosti sa američkim Zakonom o registraciji stranih agenata (FARA) iz 1938. godine, na koji se ZBCG poziva.

"FARA je u skladu s međunarodnim obavezama Sjedinjenih Država u vezi s ljudskim pravima i poštuje prava na slobodu udruživanja, mirnog okupljanja i izražavanja. FARA ne nastoji da ograniči djelovanje organizacija civilnog društva ili medija", navodi se u odgovoru "Vijestima".