Kandidate za direktora Zavoda za zapošljavanje ocjenjuju u srijedu

Za budućeg direktora Zavoda za zapošljavanje biće provjeravano znanje i sposobnosti osam kandidata sa konkursa iz februara 2022. godine

6069 pregleda4 komentar(a)
Kraj maratonskog spora nakon dvije i po godine: Zavod, Foto: BORIS PEJOVIC

Uprava za ljudske resurse objavila je juče poziv da će u srijedu 16. oktobra ponovo ocjenjivati znanja i sposobnosti kandidata za direktora Zavoda za zapošljavanje po javnom konkursu koji je bio raspisan prije dvije i po godine, u februaru 2022. godine.

Tadašnji kandidati za direktora, kojima je poziv sada upućen, su David Perčobić, Goran Bubanja, Svetlana Krgović, Goran Folić, Aleksandra Mugoša, Dragan Marović, Rajka Radonjić i Enesa Rastoder.

Prije dvije i po godine tadašnja komisija je sastavila listu kandidata na osnovu provjere kompetencija, znanja i sposobnosti, pa je prvorangirani bio Perćobić, drugi je bio Bubanja, a na trećem mjestu su bili Krgović i Folić. Upravni odbor je zatim za direktora izabrao trećerangiranog Folića.

Perčobić je tada protiv te odluke podnio tužbu Upravnom sudu, a osnova je bila što je u komisiji bila predstavnica Zavoda Hadži Vesna Vujošević, koja je bila i predsjednica Upravnog odbora Zavoda, a ne predstavnik resornog ministarstva, kao što predviđa zakon.

Od tada počinje maratonski sudski i upravni postupak. Novi upravni odbor zavoda u oktobru 2022. godine smjenjuje Folića a v.d, direktora postaje Gzim Hajdinaga. Nakon toga i Folić podnosi tužbu zbog smjene.

Upravni sud i Vladina komisija za žalbe od tada donose više presuda i rješenja u korist Perčobića, Folića ili Zavoda.

Najava da će pravna zavrzlama biti konačno riješena pojavila se u februaru ove godine kada je Vladina komisija za žalbe naredila da se ponovo formira komisija za vrednovanje kandidatura sa konkursa iz 2022. godine, jer je ranija bila nezakonita zbog učešća predstavnice Zavoda Hadži Vesna Vujošević. Tada se, nakon žalbe Zavoda i Upravni sud proglasio nenadležnim za dalji postupak.

Tadašnji predsjednik Upravnog odbora Zavoda Dejan Vojvodić je 3. aprila ove godine, na osnovu konačnih rješenja Komisije i Upravnog suda, uputio dopis Upravi za ljudske resurse da ponovo na osnovu konkursa iz februara 2022. imenuje komisiju za provjeru kompetencija, znanja i sposobnosti tadašnjih kandidata za direktora.

U protekle dvije godine su se promijenila i dva vršioca dužnosti direktora Zavoda, Gzim Hajdinaga i sadašnji v.d. Perčobić.

Iz Uprave za ljudske resurse navode da su u Komisuju za provjeru kandidata sada imenovani predstavnik Uprave, istaknuti stručnjak iz ove oblasti, i visoki rukovodni kadar iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga, kao što predviđa Zakon.

“Komisija će u ponovnom postupku ocijeniti pisane radove kandidata, te sa kandidatima koji zadovolje na testiranju u pisanoj formi, sprovesti strukturirani intervju”, navedeno je u pozivu kandidatima.