Đurović: RTCG pokušao da sakrije od javnosti izjavu ambasadorke SAD-a i tužbu protiv Raonića

"Praksa skrivanja neprijatih informacija uspostavljena u vrijeme dok je DPS, sa Radojkom Rutović na čelu TVCG, kontrolisao rad javnog medijskog servisa, se na žalost nastavlja", ocijenio je direktor Media centra

5970 pregleda9 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Luka Zeković

Media centar podnio je Ombudsmanu RTCG prigovor zbog neobjavljivanja informacija koje su od značaja za građane, što predstavlja kršenje Pravilnika o profesionalnim principima i standardima RTCG, saopštio je direktor ove organizacije Goran Đurović.

Prigovor se odnosi na izjavu ambasadorke SAD-a u Crnoj Gori Džudit Rajzing Rajnke i krivičnu prijavu koju je osmoro kandidata za generalnog direktora RTCG-a podnijelo protiv direktora Javnog servisa, članova Savjeta i drugih zaposlenih, a o čemu je uredništvo TVCG-a odabraolo da ne izvještava.

Iz Media centra tvrde da je TVCG je u Dnevniku 2, emitovanom 10. oktobra, sakrio informacije koje su od važnosti za građane.

"Naime, istog dana drugi mediji su objavili izjavu ambasadorke SAD gospođe Džudit Rajzing Rajnke, koja je na otvaranju godišnjeg medijskog foruma u Podgorica saopštila: 'U Crnoj Gori i dalje postoje izazovi osnaživanja nezavisnosti javnog medijskog servisa, uključujući obezbjeđivanje zakonitog i transparentnog procesa imenovanja na ključne pozicije'. Ova izjava ambasadorke SAD u Podgorici nedvosmisleno upućuje na ocjenu trenutne nezavisnosti RTCG i zakonitost imenovanja generalnog direktora javnog medijskog servisa. Gledaoci i slušaoci RTCG su ostali uskraćeni za ovu informaciju jer su urednici odlučili da sakriju od građana ono što su objavili ostali mediji kao važnu vijest", navodi se u saopštenju Đurovića.

Dodaje se da su istog dana drugi mediji objavili da je osmoro kandidata za generalnog direktora RTCG podnijelo krivičnu prijavu protiv Borisa Raonića, predjednika Savjeta Veselin Drljevića, članova i članica Naoda Zorića, Filipa Lazovića, Vladimira Drekalovića, Milice Špajak, Amine Murić, kao i protiv šefa pravne službe Željka Mićovića i advokatice RTCG Zorice Đukanović, ali da po procjeni urednika ni ova infomacija nije bila važna za građane, iako je osam kandidata za generalnog direktora RTCG optužilo menadžment za koruptivno ponašanje, zloupotrebu službenog pložaja i kršenje ljudskih i radnih prava Neobjavljivanjem ovih informacija TVCG je prekršila profesionalni standard koji je propisan Pravilnikom o profesionalnim principima i standardima RTCG, a koji se odnosi na kredibilitet u izvještavanju, ocijenio je Đurović i kazao da je nesumnjivo je došlo do kršenja profesionalnih standarda.

"RTCG nažalost nastavlja sa praksom da skriva od javnosti informacije koje nisu po volji menadžmentu. Praksa skrivanja neprijatih informacija uspostavljena u vrijeme dok je DPS, sa Radojkom Rutović na čelu TVCG, kontrolisao rad javnog medijskog servisa, se nažalost nastavlja. Nažalost, oni koji su nekad kao opozicija bili veoma bučni zbog skrivanja informacija na RTCG, a koji danas kontrolišu rad RTCG, ćute.

Pošto je postalo besmisleno obraćanje članovima politički kontrolisanog Savjeta RTCG (što je nedavno potvrdio novinar Nikola Marković, prenoseći dio komunikacije sa današnjim najvišim funkcionerom vlasti) ostaje nam da se direktno obratimo onima koji imaju političku kontrolu nad RTCG. Zato molimo Milojka Spajića (PES), Andriju Mandića (NSD) i Milana Kneževića (DNP) da njihovim članovima i članicama Savjeta kao i generalnom direktoru Borisu Raoniću, skrenu pažnju na besmislenost skrivanja informacija u vremenu kada u Crnoj Gori postoji preko 180 registrovanih medija", zaključio je Đurović.