RSE: EU uvodi nove sankcije Iranu

Prema tri evropska izvora koji su razgovarali sa RSE pod uslovom anonimnosti, očekuje se da će sankcije biti dogovorene 14. oktobra i vjerovatno će uključivati Iran Air

2492 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska unija (EU) početkom sljedeće sedmice ide sa novim sankcijama protiv pojedinaca i entiteta povezanih s Iranom, rekli su izvori u Briselu za Radio Slobodna Evropa (RSE) 11. oktobra.

Prema tri evropska izvora koji su razgovarali sa RSE pod uslovom anonimnosti, očekuje se da će sankcije biti dogovorene 14. oktobra i vjerovatno će uključivati Iran Air.

Jedan izvor je naveo da su ambasadori EU već dali paketu preliminarno zeleno svjetlo 9. oktobra.

"Da, sankcije u ponedjeljak, kao odgovor na isporuku i vjerovatno još sektorskih sankcija nakon toga", rekao je drugi izvor za RSE, misleći na transfer iranskih balističkih projektila u Rusiju.

"Nemam nikakvih naznaka da postoji ikakvo oklijevanje", rekao je izvor.

Nakon što su Sjedinjene Države, Britanija, Francuska i Njemačka prije više od mjesec dana optužile Iran da šalje rakete Rusiji, tri evropske zemlje najavile su svoje planove za uvođenje sankcija Iran Airu, državnoj aviokompaniji.

Istovremeno, njemačko Ministarstvo vanjskih poslova je za RSE izjavilo da su počele konsultacije sa evropskim saveznicima po tom pitanju.

Iran Air ima direktne letove za nekoliko gradova u Evropi, uključujući Frankfurt, Hamburg, Keln, Pariz i Milano.

Mogućnost novih sankcija EU dolazi samo nekoliko dana nakon što je Peter Stano, glavni portparol EU za spoljnu politiku, rekao za RSE da je "optimističan" u pogledu odnosa EU sa Iranom.

Stano je naglasio da su odnosi EU s Iranom "dugo vremena bili na najnižem nivou svih vremena" i napomenuo da je posljednji razlog iranska podrška Rusiji u njenoj ilegalnoj invaziji na Ukrajinu isporukom dronova i nedavno raketa.

Domaća represija u Iranu, proizvoljno pritvaranje građana EU i obogaćivanje uranijuma su drugi faktori koji su, prema Stanu, doveli do toga da odnosi Irana sa EU postanu "komplikovani" i "osjetljivi".

Istovremeno, ruski predsjednik Vladimir Putin srijeće se sa iranskim kolegom Masudom Pezeškijanom, dok kriza na Bliskom istoku i dalje prijeti da izmakne kontroli.

Dvojica lidera sastaju se u Ašgabatu 11. oktobra na marginama konferencije u glavnom gradu Turkmenistana, strogo kontrolisane centralnoazijske zemlje.