Jakom rivalu pokazali zube, ali Turska nije za vađenje

Peti poraz zaredom fudbalera Crne Gore, treći u Ligi nacija - naš nacionalni tim na periode prijetio moćnom rivalu, ali nije mogao protiv klase domaćina: Turska - Crna Gora 1:0. U ponedjeljak protiv Velsa u Kardifu

21662 pregleda10 komentar(a)
Golman Igor Nikić je bio sjajan na debiju, Foto: FSCG

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Crna Gora možda nije željela da se brani u Samsunu, možda je i ovog puta imala periode dobre igre, tri opasne šanse, ali je Turska, nošena paklenom atmosferom sa stadiona "19. maj" i majstorima iz Serije A i La lige uspjela da je natjera da uglavnom čuva svoj gol...

Dugo su se momci Roberta Prosinečkog "savijali" pod naletima domaćina, ali su kapitulirali u 69. minutu kada je napadač Fenerbahčea Irfan Kaveči pogodio nakon akcije asova Intera i Juventusa Hakana Čalhanoglua i Kenana Jildiza: Turska - Crna Gora 1:0, u 3. kolu B Lige nacija.

Treći poraz "sokola" i peti zaredom kada se računaju i prijateljski mečevi - greške protiv Islanda i Velsa na startu teško je bilo ispraviti protiv moćne selekcije pred njenim navijačima.

foto: Sofascore

PRITISAK TURSKE OD STARTA

Iz pritiska Turske na startu, zahvaljujući veoma dobrim štoperima Igoru Vujačiću i Nikoli Šipčiću, stigle su dvije šanse - jedna ne previše opasna Bariša Jilmaza i druga iz koje je domaćin mogao do vođstva kada je nakon kornera Hakana Čalhanoglua preko gola šutirao Merih Demiral, momak koji je takve šanse na Euru bez greške koristio.

Sveukupno - dovoljno da se zagrije debitant na našem golu Igor Nikić.

"Sokoli" su nakon toga počeli da se bude, počeli su da igraju, a bili su opasni iz kontranapada...

BUĐENJE NAKON POLA SATA

Kapiten Stevan Jovetić je na poziciji koja je podsjećala na legendarnu "lažnu devetku" počeo da "izvlači" turske štopere, što je ostavljalo dosta prostora njegovim saigračima.

Prva šansa je stigla u 29. minutu, kada je Edvin Kuč sjajno pronašao Adama Marušića na desnoj strani, bek Lacija idealno dodao do Dritona Camaja, ali je ofanzivac Kišvarde bio neprecizan sa 16 metara.

foto: FSCG

Ubrzo je stigla i najveća šansa - igrao se 36. minut, Camaj je ostavio Nikolu Krstovića sa Demirelom, napadač Lećea imao je u odličnoj poziciji Vladimira Jovovića koji se ubacivao, ali vjerovatno ni našem napadaču nakon utakmice nije jasno zašto mu nije dodao loptu već je očajno šutirao.

Do kraja prvog dijela Arda Guler je atraktivno izbacio Marka Bakića, dodao do Junusa Akguna, ali je njegov šut izblokirao Andrija Vukčević.

STATIVA KOKDŽUA NAJAVILA GOL

Crna Gora je prva zaprijetila i u nastavku - Jovetić je fenomenalno lansiraio Krstovića, mogao je naš "broj 11" da ide sam na golmana Ugurdžana Džakira, ali se spetljao i propala je još jedna šansa.

Nakon toga "sokoli" su preživjeli najveći pritisak i nalete Turske na meču - Guler je opasno plasirao pored stative, a onda je Orkun Kokdžu "izbacio" Jovovića i pogodio stativu, da bi odbijenu loptu vezista Reala poslao preko gola.

Marko Janković se nedavano oporavio od povrede, ali je nakon sat morao na teren - i odmah je pokazao zašto je toliko bitan za "sokole". Sjajno je pronašao Milutina Osmajića, ali je lopta nekako pobjegla napadaču Prestona.

Bilo je to, međutim, i posljednje što je Crna Gora napravila na meču.

MONTELINE ZLATNE IZMJENE

Ono što nije dobio sa startnih 11 selektor Turske Vinćenco Montela jeste izmjenama, uz majstorstvo Čalhanoglua... Interov vezista je pronašao još jednog rezervistu Jildiza, "desetka" Juventusa pogodila je stativu, a na loptu je natrčao drugi rezervista Kaveči i pogodio za 1:0.

Do kraja su Turci imali još nekoliko velikih šansi preko Čalhanoglua i Zekija Čelika, ali mreža Crne Gore više se nije tresla.

foto: FSCG

Na kraju meč na obali Crnog mora pamtiće se najviše po debiju Nikića i Milana Vukotića.

Crna Gora već u ponedjeljak u Kardifu gostuje Velsu, koji je sinoć u Rejkjaviju igrao 2:2 sa Islandom. Nakon tri kola Turska ima sedam bodova, Vels pet, Island četiri, a Crna Gora je bez bodova.

TURSKA - CRNA GORA 1:0 (0:0)

Samsun - Stadion 19. maj. Gledalaca: 30.000. Sudija: Danijele Kifi (Italija). Strijelac: Kaveči u 69. minutu. Žuti kartoni: Guler, Ajhan, Kokdžu (Turska), Brnović, Osmajić (Crna Gora).

Crna Gora: Nikić - A. Vukčević, Vujačić, Šipčić, Marušić - Kuč (61. Janković), Jovović (76. Brnović), Bakić (91. M. Vukotić) - Camaj (61. Osmajić), Jovetić (76. Mugoša), Krstović.

Turska: Džakir - Muldur (63. Čelik), Demiral, Bardakdži, Kadioglu - Čalhanoglu, Kokdžu - Akgun (63. Kaveči), Guler (83. Ajhanm), Akturkoglu (68. Jildiz)- Jilmaz (46. Jildirim).

Standings provided by Sofascore