Ruski obračun za epohu boksa

Artur Beterbijev, šampion u verzijama WBC, IBF i WBA verzija, boksovaće večeras u Rijadu sa šampionom WBA federacije, Dmitrijem Bivolom. Ulog - prvi naslov apsolutnog prvaka u četiri pojasa

10031 pregleda3 komentar(a)
Beterbijev i Bivol imaju šansu da se vinu do najslavnijih stranica boskerske istorije, Foto: Andrew Couldridge

U “Kingdom areni” u Rijadu večeras, ne prije 22.30 sati, počeće istorijski boserski meč, koji će prvi put u epohi četiri velika pojasa dati naslov apsolutnog šampiona poluteške kategorije. A to zvanje ponijeće Rus, pošto će u jednom uglu ringa biti 39-godišnji Artur Beterbijev, šampion u verzijama WBC, IBF i WBA, dok će u suprotnom uglu stajati pet godina mlađi vlasnik WBA titule, Dmitrij Bivol.

Oba boksera neporažena su, Beterbijev je svih 20 borbi dobio nokautom, Bivol je slavio u 23 okršaja, 12 puta nokautiravši protivnika.

- Senzacionalno! Biće to senzacionalna borba u kojoj će pobjednik biti borac koji uspije da razvije i nametne svoj stil i strategiju - nije krio oduševljenje Maurisio Sulejmani, predsjednik najprestižnije WBC federacije.

Beterbijev i Bivol trebalo je da boksuju 1. juna, ali je vlasnik tri pojasa odustao zbog povrede, a termin je Bivol iskoristio da u 6. rundi nokautira Malika Zinada. Bio je to njegov prvi nokaut od 2018. godine.

- Ne smatram da sam slabiji od Bivola, ali ne smatram sebe ni jačim. Saznaćemo u ringu. Mogu da postanem prvak, uzbuđen sam i spremam se. Nikada ne prognoziram borbu, ja nisam prognozer već bokser. Biću srećan ako postanem apsolutni prvak - kazao je Beterbijev, koji nije krio da mu smeta prevelika pompa oko samog spektakla.

- Mislim da previše pričamo. Čemu toliko priče, vrijeme je da se bacimo na posao. Da vidimo što će se dogoditi u subotu. Izabrali su mene, pa da vidimo šta će biti. To oko Saula Alvaresa, ili bilo kog drugog me ne zanima. I da, promoter Bivola Edi Hirn smatram da priča previše. To je zamorno. Najbolje da uđe da se potučemo u ringu, mada vidim da nije u formi za to - naglasio je Beterbijev.

U sada već kultnoj “Kingdom areni” u Saudijskoj Arabiji, Bivol je već boksovao sa Zinadeom, a taj ring pamti i spektakularni meč za apsolutnog vladara teške kategorije u kojoj je Ukrajinac Aleksandar Usik dobio Britanca Tajsona Fjurija.

- Kada razmišljam o svojim rivalima, samo im se divim. Jedan je prvak, drugi je neporažen. Zašto bi trebalo da budem nervozan? Artur je veliki šampion, i ima ono što mi treba. To su titule. Uzbuđen sam što ću dijeliti ring sa tim nevjerovatnim bokserom. Borba će imati mnogo različitih scenarija. Ali prije borbe protiv Beterbijeva napravili smo jako veliki posao, odličnu pripremu. I nemojte me pitati o Kanelu (Saul Alvares, prim. a.). Beterbijev mi je najteži rival u karijeri, ima 20 pobjeda nokautom i tri pojasa. Uz to, želi da me pobijedi i on je moj najopasniji rival - kazao je Bivol.

Bukmjerkeri njemu više vjeruju - 1,75 na uloženi euro, dok se koeficijent na Beterbijeva množi sa uplatom za 2,2 puta. U Rusiji su neutralni, velikani poput Koste Czjua i Aleksandra Povetkina bili su protiv toga da dva Rusa boksuju jedan protiv drugog.

- Neću navijati ni za jednog od njih. Bivol i Beterbijev imaju jednake šanse za pobjedu, prilično velike. A onda se svodi na to koliko su spremni za borbu, da li neki od njih ima zdravstvenih problema i druge pojedinosti koje mogu da utiču. Obojica imaju svoje dobre strane, dobro poznate. Sada je važno kako će koji koristiti svoje adute - rekao je bivši apsolutni svjetski prvak u poluvelteru, Kosta Czju.