Američki vojnik osuđen na 14 godina zatvora zbog pokušaja da pomogne Islamskoj državi

Oko oktobra 2020. godine, Bridžis je putem interneta stupio u kontakt s osobom za koju je vjerovao da je pristalica Islamske države. Ispostavilo se da je ta osoba zapravo bila prikriveni FBI-jev agent.

2957 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američki vojnik osuđen je u petak na 14 godina zatvora zbog pokušaja da pomogne Islamskoj državi u ubijanju vojnika.

Presuda Kolu Bridžisu (24) izrečena je nakon što je 14. juna 2023. priznao krivicu po optužbama za terorizam, prenosi Gardijan.

Bridžis se pridružio vojsci prije otprilike pet godina i bio je raspoređen kao izviđač u trećoj pješadijskoj diviziji sa sjedištem u Fort Stjuartu, Džordžija. Međutim, prije nego što je postao vojnik, počeo je da istražuje i konzumira propagandu koja podržava terorizam, pa je na društvenim mrežama izražavao podršku Islamskoj državi i džihadu, rekli su savezni tužioci iz Menhetna.

Oko oktobra 2020. godine, Bridžis je putem interneta stupio u kontakt s osobom za koju je vjerovao da je pristalica Islamske države. Ispostavilo se da je ta osoba zapravo bila prikriveni FBI-jev agent, rekli su nadležni organi.

Bridžis je rekao prikrivenom agentu da je frustriran američkim oružanim snagama i da želi da pomogne Islamskoj državi. Potom je pružao “obuku i smjernice navodnim borcima Islamske države koji su planirali napade, uključujući savjete o mogućim metama u Njujorku”, navodi se u saopštenju o njegovoj presudi.

Bridžis je takođe predao djelove priručnika za obuku američke vojske, kao i informacije o borbenim tehnikama, prikrivenom agentu. To je učinio "sa razumijevanjem da će materijali biti korišćeni od strane Islamske države u planiranju budućih napada".

U decembru 2020. godine, Bridžis je počeo da daje instrukcije prikrivenom agentu kako bi navodni borci Islamske države znali kako da ciljaju američke snage na Bliskom istoku. Takođe je pružio smjernice o najboljem načinu zaštite uporišta Islamske države kako bi se napale američke specijalne snage, rekli su tužioci.

Savjeti su uključivali kako postaviti eksploziv u zgrade radi ubijanja vojnika. Početkom naredne godine, Bridžis je poslao prikrivenom agentu video-snimak na kojem nosi vojni oklop, stoji ispred zastave koju često koriste borci Islamske države i pravi gest koji simbolizuje podršku Islamskoj državi, rekli su tužioci.

Oko nedjelju dana kasnije, Bridžis je poslao još jedan video u kojem, koristeći manipulator glasa, iznosi propagandni govor u znak podrške očekivanom napadu Islamske države na američke vojnike, rekli su zvaničnici.

Bridžis će nakon izdržavanja zatvorske kazne u saveznom zatvoru biti pod nadzorom deset godina.

“Kol Bridžis je koristio obuku iz američke vojske kako bi ostvario zastrašujući cilj: brutalno ubistvo svojih saboraca u pažljivo isplaniranoj zasjedi", rekao je američki državni tužilac na Menhetnu Demijan Vilijams u saopštenju.

"Bridžis je pokušao da napadne vojnike koje je bio zadužen da štiti i, što ovaj užasan čin čini još uznemirujućim, bio je spreman da pomogne ljudima za koje je vjerovao da su pripadnici smrtonosne strane terorističke organizacije da planiraju ovaj napad. Ovo je izdaja najgore vrste", zaključuje se u saopštenju.