Preminuo Aleks Salmond, bivši premijer Škotske

Skaj njuz navodi da je Salmond, koji je vodio Škotsku nacionalnu partiju između 1990. i 2000. godine, a zatim ponovo između 2004. i 2014. godine, bio istaknuta ličnost u nacionalističkom pokretu u zemlji.

16535 pregleda2 komentar(a)
Salmond, Foto: Reuters
12.10.2024. 20:35h

Bivši premijer Škotske Aleks Salmond preminuo je u 69. godini, javili su danas britanski mediji, prenosi agencija Rojters.

Skaj njuz navodi da je Salmond, koji je vodio Škotsku nacionalnu partiju (SNP) između 1990. i 2000. godine, a zatim ponovo između 2004. i 2014. godine, bio istaknuta ličnost u nacionalističkom pokretu u zemlji.

Taj medij navodi da je Salmond svoj drugi premijerski mandat iskoristio za održavanje referenduma o nezavisnosti Škotske 2014. godine.

Kampanja "Da Škotska" je poražena i on je kao rezultat toga podnio ostavku. Građani Škotske su se na refrendumu izjasnili za ostanaku Velikoj Britaniji sa 55 odsto glasova, dok je 45 odsto glasalo za nezavisnost.

foto: Reuters

BBC navodi da se Salmond srušio nakon govora u Sjevernoj Makedoniji.

"Više od 30 godina, Aleks Salmond je bio monumentalna figura škotske i britanske politike. On ostavlja za sobom trajno nasleđe. Duboko mu je bilo stalo do škotskog nasleđa, istorije i kulture, kao i do zajednica koje je predstavljao", poručio je premijer Velik Britanije Kir Starmer, prenosi Rojters.

Anas Sarvar, lider škotskih laburista, među prvima je odao počast bivšem prvom ministru.

U izjavi objavljenoj na društvenoj mreži Iks, on je napisao: "Tužna vijest o smrti Aleksa Salmonda danas će biti šok za sve koji su ga poznavali u Škotskoj, širom Velike Britanije i šire. Naše misli su sa njegovom porodicom i prijateljima u ovom teškom trenutku i u ime Škotskih laburista izražavam naše iskreno saučešće svima koji će ga oplakivati."

Bivši britanski premijer Riši Sunak takođe je odao počast Salmondu.

U objavi na društvenoj mreži Iks je napisao: "Aleks Salmond je bio velika figura u našoj politici. Iako se nisam slagao s njim po ustavnom pitanju, nije se mogla poreći njegova vještina u debati ili strast prema politici. Počivaj u miru."

Transformacija partije, optužbe za seksualno zlostavljanje i pokušaj silovanja, nova partija, RT

Nakon što su ustavne promjene ponovo uspostavile škotski parlament 1999. godine, Salmond je nadgledao transformaciju SNP od partije sa malim brojem poslanika u londonskom parlamentu do dominantne političke snage u Škotskoj.

foto: Shutterstock

Pokret za nezavisnost koji je on vodio izazvao je šok u britanskoj političkoj eliti i dao energiju škotskoj politici.

Njegova reputacija narušena je optužbama za seksualno zlostavljanje koje datiraju iz vremena kada je bio prvi ministar od 2007. do 2014. godine, uključujući i jednu optužbu za pokušaj silovanja.

On je oslobođen svih optužbi 2020. godine, nakon suđenja.

Salmond je 2021. osnovao stranku pod nazivom Alba – po škotskom galskom nazivu za Škotsku – koja je imala malo uspjeha na izborima, a izazvao je kontroverzu tako što je vodio političku tok-šou na ruskom kanalu RT.

Salmond se pridružio SNP kao student i bio je istaknuti član socijalističke frakcije koja je agitovala za promjene u stranci.

Grupa je isključena iz stranke 1982. godine, ali je vraćen nakon mjesec dana.

Radio je kao ekonomista u odjeljenju za poljoprivredu škotske vlade i Kraljevskoj banci Škotske.

Iza Salmonda je ostala supruga Mojra Mekglašan, sa kojom se oženio 1981. godine.