"Rat" TO i Opštine u Budvi: Borba za turizam ili za vlast

Kulminirao rat između Opštine i Turističke organizacije, nastao zbog političkog obračuna dviju frakcija nekada jedinstvenog DF-a, opozicija tvrdi da Budva srlja u bezakonje i anarhiju

8372 pregleda8 komentar(a)
Nekada složni, a sada u ratu, Foto: Vuka Lajovic

Rat Opštine Budva sa Turističkom organizacijom kulminirao odlukom potpredsjednice Opštine Jasne Dokić da u ponedjeljak u podne zakaže sjednicu Skupštine najbogatije lokalne crnogorske turističke organizacije.

To oslikava stanje u Budvi koja, kako tvrde u opoziciji, srlja u bezakonje i anarhiju zbog političkog rata dviju sukobljenih strana nekada jedinstvenog Demokratskog fronta kojeg je predvodio pritvoreni predsjednik Opštine Milo Božović.

Iako je juče u 8 časova istekao novi rok od 24 sata koji je odredio kotorski Osnovni sud, niko iz Opštine Budva nije došao na primopredaju ključeva sporne kancelarije na šestom spratu kompleksa TQ Plaza. Sud je donio privremenu mjeru i obavezao Opštinu da ključeve vrati Turističkoj organizaciji. Osnovni sud je zbog nepoštovanja izvršnog rješenja koje je donijeto krajem septembra već kaznilo Opštinu Budva sa 2.000 eura, a odgovorno lice sa 500 eura, te zaprijetio da će u slučaju nepoštovanja donijeti novu odluku i veću novčanu kaznu.

Iz Opštine su juče “Vijestima” kazali da oni rješenje još nijesu dobili, te da tek nakon što im bude dostavljeno teče rok od 24 sata. Takođe su pojasnili da privremena mjera nije sprovodiva, pošto je u njoj označena katastarska parcela na kojoj se ne nalazi TQ Plaza.

Da je posrijedi politički obračun dviju frakcija nekada jedinstvenog DF-a, jedne okupljene oko novog političkog bloka “Budva naš grad” kojeg predvodi Nikola Jovanovića, a kome pripada Jasna Dokić i koji podržava pritvoreni predsjednik Milo Božović i političkog bloka “Za budućnost Budve” koji predvodi Mladen Mikijelj, a pripada mu direktor TO Budva Nemanja Kuljača, i koji podržavaju centrale NSD-a i DNP-a, jasno je bilo prošlog mjeseca nakon što su četiri člana Izvršnog odbora te organizacije podnijeli ostavku i time isprovocirali da se izabere novi Izvršni odbor.

Za to je potrebno sazivanje Skupštine TO Budva, kojom predsjedava predsjednik Opštine.

Dokić je zakazala za ponedjeljak sjednicu na kojoj se bira novi saziv TO Budve, šesti po redu, što je uvod u izbor novog Izvršnog odbora, a nakon toga i smjenu Kuljače i postavljanje novog direktora bliskog listi “Budva naš grad”. Ovakav scenario sproveo je Božović i tadašnji gradonačelnik Marko Carević još 2022. kada je buktio rat na relaciji tada jedinstvenog DF-a i Demokrata, i kada su u gradu naslino smijenjeni svi direktori opštinskih preduzeća kojim su rukovodili kadrovi Demokrata, da bi potom na lokalnim oktobarskim izborima Božović dobio apsolutnu vlast. Posljedice toga trpe preduzeća, pa i sama TO Budva gdje je takođe nasilno tada smijenjena direktorica, jer su isplaćena na desetine hiljada eura odštete, a za to niko nije odgovorao.

Iz Turističke organizacije Budve juče su uputili urgenciju Ministarstvu javne uprave, odjeljenju Upravne inspekcije da hitno sprovede inspekcijski nadzor, jer kako se navodi u dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid, potpredsjednica Opštine “nije ovlašćena za sazivanje sjednica Skupštine TO budva, već kako to propisuje Statut, predsjednik Opštine”.

“Obratili smo vam se 2. oktobra sa zahtjevom za provođenje inspekcijskog nadzora u Opštini Budva, povodom namjere potpredsjednice Jasne Dokić, kao neovlašćenog lica, da bez učešća organa i stručne službe TO Budva pripremi i neovlašćeno i nezakonito zakaže sjednicu Skupštine TO Budva. Obaviješteni smo 9. oktobra od strane turističke privrede da im je dostavljen poziv za konstitutivnu sjednicu VI saziva Skupštine TO Budva, koja će biti održana 14. oktobra u 12 časova. Ukazujemo na brojne nepravilnosti, prije svega mandat V saziva Skupštine TO Budva traje do novembra 2025, te nije jasno gdje je pronađeno zakonsko utemeljenje za skraćenje mandata i konstituisanje novog saziva”, naveo je Kuljača.

Kako je u dopisu istakao, poziv za sjednicu je protokolisan u kabinetu predsjednika Opštine, potpisan od potpredsjednice Dokić i ovjeren pečatom predsjednika Opštine, bez učešća stručne službe TO budva, iako je to članom 52 Statuta predviđeno.

“Postavlja se pitanje u skladu sa kojim članom poslovnika o radu je sjednica Skupštine zakazana pet dana ranije, budući da poziv mora biti upućen najmanje sedam dana prije održavanja sjednice.

O tome kakvo je stanje u Budvi, ocjenu je dao lider najjače opozicione partije u metropoli turizma Demokratske partije socijalista Milan Tičić, navodeći da je u Budvi anarhija te da je to posljedica sukoba klanova DF-a. “Iz dana u dan svjedočimo totalnoj anarhiji u Budvi. Građani, vi ćete platiti nepoštovanje odluka, kako osnovnog suda, tako i Opštine. Budvani, nijeste dužni ovo više da trpite, strpite se do 17. novembra”, poručio je Tičić.

Kuljača: Dokić sprovodi političku akciju, ne poštuje odluke suda

Direktor TO Budva Nemanja Kuljača ocijenio je da se “nezakonito i samovlasno postupanje potpredsjednice Jasne Dokić u susret predstojećim izborima nastavlja”.

“Jasna Dokić nelegalno priprema Sjednicu skupštine TO Budva koja je organizovana da bi se izvršila nasilna smjena rukovodstva TO Budva. Ova akcija je motivisana političkim ciljevima grupacije koja upravlja Opštinom na čelu sa Jasnom Dokić. Da imaju namjeru da se i dalje ponašaju nezakonito, da se oglušuju o zakon i sudske naloge najbolje pokazuje primjer da Dokić ne želi da izvrši odluku suda i iseli menadžerku u druge prostorije, budući da je uzurpirala kancelarije TO Budva. TO Budva obavijestila je sve nadležne organe i predstavnike privrede o ovom nezakonitom djelovanju potpredsjednice Dokić i preduzeće sve zakonske mjere u cilju sprečavanja sprovođenja nezakonitih odluka njihovim stavljanjem van snage. Posljedice nezakonitog djelovanja koje ulazi u zonu krivične odgovornosti snosiće svi koji su smišljeno i politički motivisano kršili zakon zarad ostvarivanja političkih ciljeva”, kazao je “Vijestima” Kuljača.