Rukometni Kajzer Franc vodi Crnu Goru

Didije Dinar, legendarni as koji je sa Francuskom bio svjetski prvak kao igrač i kao trener, novi je selektor "lavova"

12535 pregleda21 komentar(a)
Dinar iz dana kada je vodio Francusku, Foto: Shutterstock

Svjetski prvak kao igrač i trener - sport ih kroz istoriju ne pamti mnogo, ali jedno takvo ime, jedna od istinskih legendi, stiže u Crnu Goru.

Na neki način senzacionalna vijest odjeknula je juče rukometnim svijetom - Didije Dinar, čovjek koji je kao igrač osvojio sve, a koji je i kao trener predvodio svoju Francusku do svjetskog trona, novi je selektor naše muške reprezentacije.

Oni koji prate rukomet dobro znaju o kakvoj ikoni ovog sporta se radi, a kad bi se podvukla paralela sa nekim drugim sportom, onda bi Dinar bio ono što je u fudbalu veliki Franc Bekenbauer.

I jedan i drugi su bili vrhunski odbrambeni igrači, u svoje vrijeme najbolji na svijetu, a obojica su pokazala da su rođeni pobjednici i nakon igračke karijere. I neprevaziđeni Kajzer Franc i "planina" Dinar igračkoj tituli sa Mundijala dodali su i trenersku.

Vijest da će jedno takvo ime preuzeti Crnu Goru nije nešto što se čita svaki dan.

- Uvijek sam imao odlične odnose sa Rukometnim savezom Crne Gore, posebno sa predsjednikom Petrom Kapisodom. Bili smo igrači i protivnici na terenu, a sada smo dio istog tima, on kao predsjednik, a ja kao selektor, otkrio je Dinar kako je došlo do saradnje za našim Savezom.

Produkt Kanajea i Kostantinija

Tri puta svjetski šampion, po dva olimpijski i evropski - legendarni francuski “eksperti” sa početka novog milenijuma vjerovatno nikada ne bi bili toliko uspješni da u odbrani nisu imali čovjeka kakav je bio Dinar.

Do plavog dresa stigao je težim putem, sa Gvadelupa, francuskog ostrva u Karipskom moru. Prvi francuski klub bio mu je Dižon, ali sa prelaskom u Monpelje i kod trenera Patrisa Kanajea počeo je da se razvija u fenomenalnog odbrambenog igrača.

Zajedno su 2003. osvojili Ligu šampiona, a onda je kod čuvenog selektora Francuske Danijela Kostantinija evoluirao u defanzivnoj liniji. Kako je to izgledalo najbolje govore rezultati Francuske, ali i njegovog drugog kluba Siudad Reala sa kojim je još tri puta osvajao Ligu šampiona.

Kao selektor bez poraza do svjetske krune

Nakon velike igračke karijere “zaplivao” je u trenerske vode i veoma brzo dotakao vrh. Na Svjetskom prvenstvu 2017, baš u Francuskoj, sa klupe je predvodio svoju zemlju do šeste planetarne titule, do danas posljednje.

Koliko su Nikola Karabatić, Nedim Remili, Vensan Žerar i ostali bili dominantni na tom prvenstvu najbolje govori da su na putu ka kruni uglavnom lagano preskočili svih devet prepreka.

Francusku je predvodio do 2020, osvojio je još dvije bronze (evropsku i svjetsku), a onda se na nakon 14. mjesta na EHF Euru rastao sa selekcijom svoje zemlje.

Nakon toga radio je u Nici i reprezentaciji Saudijske Arabije, a trenutno u Ivriju.

Na klupi Crne Gore debitovaće 6. novembra protiv Finske u Podgorici kada krenu kvalifikacija za Euro 2026, a svakako biće zanimljivo vidjeti kako će jedna od boljih generacija našeg rukometa igrati pod vođstvom velikog šampiona.

- Cilj je jasan, to je plasman na Evropsko prvenstvo 2026. godine, nakon neuspjeha u prethodnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Rukometni savez Crne Gore, svjestan važnosti povratka na međunarodnu scenu, od nas očekuje da učinimo sve da taj cilj i ostvarimo, dodao je Dinar za sajt RSCG.