Pokret Naprijed podnio žalbe Ustavnom sudu

Oočekuju ponavljanje izbora na više biračkih mjesta u Podgorici

6931 pregleda9 komentar(a)
Foto: Pokret Naprijed

Pokret Naprijed saopštio je da su predali Ustavnom sudu žalbe na rješenja Državne izborne komisije kojima je odbijeno 14 prigovora koji se odnose na, kako tvrde, nepravilnosti na izborima u Podgorici.

"S obzirom da su Izborna komisija Glavnog grada i Državna izborna komisija neosnovano odbacile sve naše prigovore, odlučili smo da se obratimo Ustavnom sudu kao najvišoj instanci za rješavanje izbornih sporova", navodi se u saopštenju.

Očekuju da će se Ustavni sud pozitivno odrediti prema njihovim žalbama i donijeti odluku o ponavljanju izbora na više biračkih mjesta u Podgorici.

"Na taj način bi pokazali da postoji volja da se izborni procesi sprovode na fer i pošten način, u skladu sa važećim zakonskim normativima, ali i ustavnim načelom da je Crna Gora država vladavine prava, u kojoj svi imaju ista prava i obaveze".

Lista Pokreta Naprijed, na čelu sa Vukom Kadićem, sa 2,75 odsto podrške birača je ostala ispod cenzusa na lokalnim izborima u Podgorici 29. septembra, a za ulazak u gradski parlament falilo im je oko 200 glasova.

Kadić je tražio poništavanje izbora i ponavljanje glasanja na 14 biračkih mjesta, na kojima su upisana 10.482 birača. Na tim biralištima je, prema preliminarnim rezultatima izbora, glasalo 5.979 građana s pravom glasa.

Navodne nepravilnosti na koje se pozivaju tiču se nepoklapanja broja glasačkih listića i broja kontrolnih kupona, a jedna na glasanje u Doljanima, za koje je nestao izvod iz biračkog spiska.