Tajvan u stanju povećane pripravnosti zbog kineskog nosača aviona primijećenog blizu ostrva

Peking takođe skoro svakodnevno šalje ratne brodove i vojne avione da patroliraju u okolini Tajvana

5402 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tajvanska vojska je u stanju povećane pripravnosti pošto je danas primjećen kineski nosač aviona južno od ostrva u okolnostima pojačanih tenzija između Tajpeja i Pekinga.

"Kineski nosač aviona Liaoning prodro je u vode blizu kanala Baši i vjerovatno se kreće ka zapadnom Pacifiku", saopštilo je tajvansko ministarstvo odbrane.

Kako je dodalo, "vojska ostaje u stanju povećane pripravnosti i spremna je da reaguje ako bude potrebno".

Peking je pojačao svoj vojni i politički pritisak na Tajvan posljednjih godina.

Kina nikad nije odustala od pribjegavanja vojnoj sili da povrati kontrolu nad ostrvom, koje smatra dijelom svoje teritorije koje treba jednog dana ponovo da se ujedini sa kopnenom Kinom.

Kina je posljednjih godina oko tog autonomnog ostrva organizovala tri serije velikih vojnih vježbi, u kojima su učestvovale njena avaijacija i pomorske snage

Peking takođe skoro svakodnevno šalje ratne brodove i vojne avione da patroliraju u okolini Tajvana.

Odnosi između Pekinga i Tajpeja pogoršani su od 2016. i dolaska na predsjedničku funkciju Tsai Ingven u Tajvanu, a i zatim njenog nasljednika Lai Čing-tea ove godine.

Lai koji je preuzeo dužnost u maju obavezao se da će se "oduprijeti kineskoj aneksiji" ostrva ili pokušajima gaženja suvereniteta.

Peking koji je označio Laija kao separatistu reagovao je upozoravajući da će "provokacije" tajvanskog predsjednika dovesti do "katastrofe" za njegov narod.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning takođe je ocijenila da riječi Laija "otkrivaju njegovu mračnu namjeru da pogorša tenzije u Tajvanskom moreuzu zbog ličnih političkih interesa".

Državni sekretar SAD Entoni Blinken u petak je upozorio Kinu da ne preduzima bilo kakve provokacije prema Tajvanu.

"Cijelom svijetu je u interesu da se održe mir i stabilnost, sačuva status kvo i izbjegne bilo kakav konflikt koji bi mogao da poremeti elemente neophodne za svjetsku privredu", rekao je on.

Vašington priznaje Peking kao legitimnu vlast od 1979. godine, ali ostaje najmoćniji saveznik Tajvana i njegov glavni isporučilac oružja.

Dvadesetsedam kineskih vojnih aviona i devet brodova kineske ratne mornarice primjećeni su oko Tajvana u srijedu i četvrtak, saopštilo je tajvansko ministarstvo odbrane.