Nekadašnji frontmen Mizara najavljuje solo album: "U stvari mi sebe tražimo u ovom svijetu"

Biće to prvo izdanje u okviru planirane trilogije pod nazivom "Sreken sum duri i bez sebe", koja će biti podijeljena u tri životne etape autora.

2111 pregleda0 komentar(a)
Foto: Menart

Goran Tanevski, nekadašnji frontmen kultne makedonske grupe Mizar, objavio je novi singl "Wish a Man". Ovom numerom roker najavljuje predstojeći solo album "Ascend".

Biće to prvo izdanje u okviru planirane trilogije pod nazivom "Sreken sum duri i bez sebe", koja će biti podijeljena u tri životne etape autora.

"Ascend" predstavlja mladost u kojoj se mašta sudara s realnošću, nadajući se da razmišljanja, etika i principi nisu promjenjivi. Isključene su iluzije o "brzom životu" ili nemoralizmu, vjerujući da u ljudima duboko u sebi još uvijek postoje emocije i želja za sagledavanjem stvarnosti, navodi se u saopštenju izdavača Menarta.

Dodaje se da je "Ascend" poruka da uvijek vjerujemo u sebe i ne dopustimo da nam duh bude zagađen ili ostari.

"U čovjekovoj prirodi je da u životu traži srodnu dušu. Na tom putu, većina udara u hiljadugodišnji zid alijenacije. Instinkt kaže da i dalje tražiš. Inspirisano Diogenovim buretom i svijećom, u stvari mi sebe tražimo u ovom svijetu. Čovjek, ma kakav bio, on je u nama", kazao je Tanevski u izjavi za medije. Izlazak albuma "Ascend" najavljen je za kraj novembra.

Tanevski je svoju muzičku karijeru započeo 1985. u grupi Mizar, sa kojom je tri godine kasnije objavio prvi album. Grupa se istakla svojom kombinacijom gotik roka i makedonskih folklornih motiva, vizantijskom muzikom i pravoslavnim crkvenim pojanjem, te tekstovima na makedonskom što tada nije bio čest slučaj. Debi album Mizara mnogi svrstavaju među najbolje što je ex Yu rok scena imala da ponudi.

Uslijedilo je još sedam izdanja, a posljednje na kojem se pojavio Tanevski je "Detetoi beloto more" iz 2010.