Sjeverna Koreja kaže da su vojne jedinice spremne da napadnu Južnu Koreju ako se pojavi još dronova

Sjeverna Koreja je u petak optužila Južnu Koreju da koristi bespilotne letjelice kako bi bacala propagandne letke iznad Pjongjanga i zaprijetila da će odgovoriti silom ako se sličan incident ponovi

9853 pregleda3 komentar(a)
Vojnici Sjeverne Koreje u blizini demilitarizovane zone, Foto: Reuters

Sjeverna Koreja saopštila je danas da je stavila svoje borbene jedinice u pripravnost za napad na Južnu Koreju, pojačavajući pritisak na svog južnog susjeda nakon što je primijećeno više dronova sa juga kako lete iznad glavnog grada Pjongjanga.

Sjeverna Koreja je u petak optužila Južnu Koreju da koristi bespilotne letjelice kako bi bacala propagandne letke iznad Pjongjanga i zaprijetila da će odgovoriti silom ako se sličan incident ponovi.

Južna Koreja je odbila da potvrdi da li je poslala dronove, ali je upozorila da će "strogo kazniti" Sjevernu Koreju ako bezbjednost njenih građana bude ugrožena.

U saopštenju koje su danas prenijeli državni mediji, ministarstvo odbrane Sjeverne Koreje je saopštilo da je vojska izdala naredbu artiljeriji i drugim vojnim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da se "spreme za otvaranje vatre".

Neimenovani portparol ministarstva je rekao da je vojska Sjeverne Koreje naredila vojnim jedinicama da se u potpunosti pripreme za situacije kao što je pokretanje hitnih udara na neodređene neprijateljske ciljeve kada Južna Koreja ponovo pošalje svoje dronove preko granice.

U odvojenoj izjavi kasnije danas, portparol je rekao da bi se cijela južnokorejska teritorija "mogla pretvoriti u gomile pepela" nakon snažnog napada Sjeverne Koreje.

Analitičari su predvidjeli da će Sjeverna Koreja eskalirati tenzije uoči predsjedničkih izbora u SAD sljedećeg mjeseca kako bi pokušala da ojača svoje pozicije u budućoj diplomatiji sa SAD.