Nevrijeme napravilo veliku štetu poljoprivrednicima na Žabljaku: Rod krompira desetkovan

Kako bi skrenuli pažnju na svoju muku, proizvođači najavljuju i protest

8641 pregleda9 komentar(a)
Foto: Screenshot/TV Vijesti

Rod krompira na području Žabljaka desetkovan je nakon prošlonedjeljnog nevremena.

Proizvođač Gojko Janković priča za Televiziju Vijesti da je ogromna šteta u pitanju, a da se pomoć od države još uvijek ne nazire. Nju iz Opštine, pak, obećavaju, dok iz Ministarstva poljoprivrede upućuju na Vladinu komisiju za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. Kako bi skrenuli pažnju na svoju muku, proizvođači najavljuju i protest.

Prošlonedjeljno nevrijeme zadalo je težak udarac poljoprivrednicima na Žabljaku.

Gojko Janković iz sela Pašina Voda ispod Durmitora krompirom je zasadio tri i po hektara zemlje, očekujući rod od 100 tona. Sada se nada da će makar četvrtinu od očekivanog moći da proda.

"Nezapamćeno. Ima mi rođak, 94 godine, kaže da to nikad u životu njegovom nije zapamtio, a ne ja od 39 godina. I evo kao što vidite, ovo malo što smo radili, godinu dana ulagali, trudili se, to nam je sve propalo, za tu jednu noć", kazao je Janković.

"Mi smo zaprimili za sada 12 zahtijeva najteže pogođenih poljoprivrednih proizvođača. Ti isti zahtjevi biće dalje proslijeđeni, ka Republičkoj komisiji za procjenu elementarnih šteta", kazao je Darko Stijepović, šef Agrobiznis info centra Žabljak.

Očekivao je Janković ipak brži i ažurniji odgovor države.

"Mi smo u minusu, katastrofalnom. Sjeme bilo od 1.60 do tri i po eura. Kupovali, uložili. Pošto priča ministar da će poljoprivreda da procvjeta, evo vidite kod nas kako vene", rekao je Janković.

Iz resora Vladimira Jokovića, poručuju da oni nijesu adresa za naknadu štete već da proizvođači treba da se obrate Vladinoj komisiji za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, koja je nadležna za ovu oblast.

Iz opštine Žabljak, pak, poručuju da će pomoći, kad se procijeni šteta.

U međuvremenu, Janković je pokupio krompir koji je voda izbacila, ali je njegov kvalitet upitan.

"Pokupio preko 10 tona. Ali taj krompir nije za ljudsku upotrebu", rekao je on.

"Dolazi se do oštećenja tih krtoli krompira na način što one pozelene, na način što se one smrznu, na način što se one ukupe vode, postanu, da kažem, trule", kazao je Stijepović.

Situaciju, tvrdi Janković, otežava i Ministarstvo ekonomskog razvoja jer je ograničilo cijenu krompira, pa se nada da će za njihove probleme više sluha imati i ministar Nik Đeljošaj.

Poručuje da proizvođači ne isključuju ni protest ispred opštine Žabljak, kako bi skrenuli pažnju javnosti na svoju muku.

"Pa da dotjeramo da častimo i ovo što je ostalo, da častimo i Opštinu, da budemo na totalnom gubitku", poručio je Janković.