Nova bolnica za bolji život u Pljevljima

Direktor Opšte bolnice u Pljevljima Saša Grbović kaže da su određena sredstva za cijeli projekat, te da je dvije i po godine trajala priprema dokumentacije

5357 pregleda3 komentar(a)
Bolnica paviljonskog tipa, Foto: Goran Malidžan

Izgradnjom bolnice i najavljenih saobraćajnica, točak istorije Pljevalja okrenuće se u drugu stranu, a život u tom gradu biće mnogo jednostavniji.

Tim riječima je direktor Opšte bolnice u Pljevljima Saša Grbović prokomentarisao najavljeni početak gradnje nove bolnice u najsjevernijem crnogorskom gradu, za koji se od početka svog mandata zalagao.

Ugovor o izradi projekta o izvođenju radova za izgradnju bolnice, po principu “projektuj i izgradi”, potpisali su nedavno direktor Uprave za kapitalne investicije Esmin Bećović i Dejan Burčul, predstavnik Konzorcijuma koji će kao izvođači učestvovati u realizaciji projekta. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i premijer Milojko Spajić i ministar zdravlja Vojislav Šimun.

Planirano je da nova bolnica ima bruto površinu od 26.540 metara kvadratnih, sa 16 funkcionalnih cjelina i kapacitetom od 140 bolničkih kreveta, uz moderne operacione sale, intenzivnu njegu i specijalizovane klinike. Prema ugovoru, izgradnja će koštati oko 39 miliona eura, a predviđeno je da izrada glavnog projekta traje šest mjeseci, a izgradnja tri godine od uvođenja izvođača u posao. Očekuje se da radovi na izgradnji započnu u trećem kvartalu naredne godine.

Grbović je za “Vijesti” istakao da je Pljevljima potrebna nova funkcionalna bolnica, za razliku od stare koja je paviljonskog tipa.

On je kazao da su već određena sredstva za cijeli projekat, te da je dvije i po godine trajala priprema dokumentacije.

“Bili smo ograničeni sa dva sprata zbog planske dokumentacije koja nije dozvoljavala gradnju veće spratnosti. Mislim da bi nam višespratnica bila mnogo funkcionalnija, ali je to bilo nemoguće promijeniti iako sam pokušao da idem u taj dio priče”, rekao je Grbović.

Višespratnica bi bila funkcionalnija: Saša Grbovićfoto: Privatna arhiva

Podzemni parking imaće ukupno oko 300 mjesta.

Prije početka gradnje biće potrebno rušenje nekadašnjeg vojnog stacionara i prostorija u kojoj se sada nalazi Služba za vanredne situacije.

Grbović kaže da će dio opreme iz sadašnje bolnice prenijeti u novu, a biće nabavljena i nova.

“Pravimo specifikaciju opreme za novu bolnicu i u narednih nekoliko dana završićemo taj posao i daćemo povratnu informaciju Ministarstvu zdravstva da bi mogli da pripreme tendere i za tu opremu”, rekao je Grbović.

Djelovi sadašnje bolnice mogu se iskoristiti za gerijatriju i neku vrstu njege pacijenata u odmaklom stadijumu karcinoma, gdje i nije toliko potrebna briga ljekara, koliko srednjeg medicinskog osoblja, rekao je Grbović.

“Ovu ideju sam izložio i prethodnom i sadašnjem ministru zdravlja i on se složio, tako da bi paralelnom sa gradnjom bolnice mogli da uđemo u postupak projektovanja prenamjene ovog prostora. Odjeljenje interne medicine gdje smo uspjeli da razvijemo centralni kiseonik u potpusnosti treba biti sačuvan jer smo vidjeli kakva je bila situacija sa kovidom i koliko je to iznenađenje bilo za cijeli svijet. Ne treba se odreći tih resursa koji u takvim situacijama život znače”.

Grbović kaže da se nada da će početak gradnje bolnice dati pozitivan rezultat u smislu motivacije ljudi da ostanu u Pljevljima.

“Da bi se medicinski kadar privukao u Pljevlja, moja ideja je da se ljudima ponude stanovi koji bi poslije deset godina prelazili u stalno vlasništvo. Kad neko deset godina života veže za jedan grad, teško će poslije toga otići. Tu treba da se uključi lokalna zajednica, velike firme u Pljevljima”.

Grbović je ocijenio da je trenutno znatno povoljnija situacija u bolnici kada je riječ o ljekarima: “Trenutno su zaposlena 42 doktora. Od tog broja su tri doktora supspecijalisti, 32 doktora specijalisti koji rade na neodređeno vrijeme, tri doktora specijalisti koji rade na određeno vrijeme i četiri doktora koji su na specijalizaciji. Bolnici su potrebna ukupno 52 doktora koji su specijalisti, sedam doktora medicine i jedan doktor farmacije, tako da je trenutno bolnici potrebno 10 doktora specijalista, sedam doktora medicine i jedan doktor farmacije. U prethodne tri godine dosta ljekara se vratilo sa specijalizacije, mada imamo i dalje grana u kojima teže funkcionišemo. Pa smo primorani da angažujemo ljekare sa strane zahvaljujući dobroj komunikaciji sa drugim bolnicama. Na specijalizaciji imamo radiologa, otorinolaringologa, na supspecijalizaciji vaskularnog hirurga, anesteziologa. Nažalost, na prethodna dva konkursa za specijalizacije niko se nije prijavio. Ginekologija nikad punija. Imamo pet specijalista ginekologije. Tri mlade doktorke i jednog ljekara koji je došao iz Srbije”, rekao je Grbović, specijalista ginekologije.

Svi ljekari, ističe on, daju svoj maksimum, često zbog nedostatka ljekara i na uštrb svog porodičnog života.

“Podržaćemo svaki vid edukacije mladih kolega, pojačaćemo širinu usluga koje se nude u Pljevljima. Prošle nedjelje sam imao sastanak sa jednim ljekarom iz Klinike Narodni front u Beogradu koji se bavi ginekološkom laparaskopijom. S obzirom na to da smo formirali laparaskopski stub, mislim da ćemo veoma brzo, u narednom mjesecu, imati prvu ginekološku laparaskopsku operaciju u Pljevljima”.

Grbović smatra da zdravstvo treba usmjeravati u pravcu da svaka bolnica u Crnoj Gori treba da ima neku užu specijalizaciju jer bi se na taj način rasteretio Klinički centar i dobili bi “negdje funkcionalni zdravstveni sistem”.

Navodi da je 2021. godine, kada je preuzeo upravljanje bolnicom, naslijedio 300 do 400 hiljada eura dugovanja, a da sada redovno izmiruju obaveze i da je uložen značajan novac u nabavku nove opreme i adaptaciju prostorija.