Kina pokrenula vojne manevre oko Tajvana

Operacije se odvijaju "u oblastima sjeverno, južno i istočno od ostrva Tajvan", rekao je portparol Istočne komande kineske vojske, kapetan Li Si

9296 pregleda0 komentar(a)
Tajvanski avioni u vazduhu, Foto: Reuters

Kina je danas pokrenula vojne manevre sa avionima i brodovima oko Tajvana, koji je sa svoje strane saopštio da je rasporedio "adekvatne snage" kao odgovor.

Vježbe nazvane "Joint Sword-2024B" (Združeni mač), imaju za cilj "testiranje zajedničkih operativnih sposobnosti" snaga, saopštilo je jutros kinesko Ministarstvo odbrane.

Operacije se odvijaju "u oblastima sjeverno, južno i istočno od ostrva Tajvan", rekao je portparol Istočne komande kineske vojske, kapetan Li Si.

Manevri su "fokusirani na patrole borbene gotovosti na moru, blokadu luka i ključnih oblasti, napad na pomorske i kopnene ciljeve", kao i na "zajedničko sticanje sveukupne nadmoći", dodao je Li.

Ministarstvo odbrane Tajvana ocjenilo je te vježbe kao "iracionalno i provokativno ponašanje", dodajući da je "rasporedilo adekvatne snage da reaguju na odgovarajući način u cilju zaštite slobode i demokratije, kao i odbrane suvereniteta" Tajvana.

"Suočeni sa neprijateljskom prijetnjom, svi oficiri i vojnici zemlje su u pripravnosti... Odlučni smo i uvjereni da ćemo moći da obezbijedimo odbranu nacionalne bezbjednosti", dodalo je tajvansko ministarstvo.

Kina smatra da je Tajvan dio njene teritorije koja će se jednog dana ponovo ujediniti i nikada se nije odrekla upotrebe vojne sile da bi povratila kontrolu.

Kina je pojačala pritisak na Tajvan posljednjih godina povećavajući svoju vojnu aktivnost oko ostrva, održavajući skoro stalno prisustvo koristeći vojne avione i brodove. Peking je organizovao tri serije velikih manevara u protekle dvije godine, koristeći vazduhoplovstvo i mornaricu.

Tajvanska vojska je u nedjelju saopštila da je "u pripravnosti" nakon što je kineski nosač aviona Liaoning doplovio na jug ostrva.

Odnosi između Pekinga i Tajpeja su loši od 2016. i dolaska na vlasti tajvanske predsjednice Cai Ing Ven, a zatim i njenog nasljednika Lai Čing Tea 2024. godine.