Lekić: Tek na ročištu sam saznao da je zahtjev za izuzeće rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva odbijen

Advokat je informaciju dobio od predsjednika vijeća prilikom zakazivanja novog termina za suđenje u predmetu protiv Dražena Vojvodića i Novice Đikanovića, optuženih za teško ubistvo u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja i eksplozivnih materija

9457 pregleda0 komentar(a)
Lekić, Foto: Boris Pejović

Advokat Damir Lekić saopštio je da je tek na ročištu saznao da je njegov zahtjev za izuzeće rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici odbijen.

Ovu informaciju dobio je od predsjednika vijeća prilikom zakazivanja novog termina za suđenje u predmetu protiv Dražena Vojvodića i Novice Đikanovića, optuženih za teško ubistvo u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja i eksplozivnih materija.

"Danas u osam časova odloženo je ročište glavnog pretresa u predmetu protiv okrivljenih Vojvodića i Đikanovića. Đikanovića, zbog odsustva člana vijeća sudije Nade Rabrenović, koja je na bolovanju zbog terenutno lošijeg zdravstvenog stanja. Pred sam kraj odlaganja ovog ročišta glavnog pretresa prilikom davanja sljedećeg raspoloživog termina za suđenje strankama, upitao sam predsjednika vijeća da li je vrhovni državni tužilac odlučio o mom zahtjevu za izuzeće rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici na šta mi je on odgovorio da jeste i to ranije, a ja njemu saopštio da se nezakonita i loša praksa državnog tužilaštva opet ponavlja, jer se opet kao i u slučaju kada sam podnio zahtjev za izuzeće postupajuće državne tužiteljke ponovilo da meni kao braniocu koji je podnio zahtjev za izuzeće, odluka o tom zahtjevu nije dostavljena do ročišta glavnog pretresa, te da je takvo postupanje sa više aspekata u cjelosti nezakonito i da odbranu stavlja u nepovoljan položaj, jer ima pravo da dobije pisani otpravak tog rješenja u originalu", kazao je Lekić.

Objasnio je da mu je nakon toga predsjednik vijeća saopstio da će od suda dobiti fotokopiju pisanog otoravka rješenja koje je uručeno sudu.

"Potpuno je zabrinjavajuće ovo postupanje državnog tužilaštva i iz istog se može steći privid da ovako postupa ne slučajno, a ovo ne samo kada se ima u vidu način dostavljanja njihovih odluka već i sadržina ovog rješenja čija fotokopija mi je uručena danas na ročištu od strane suda, o čemu će biti više riječi na sledećem ročištu glavnog pretresa", kazao je Lekić.

Vojvodić i Đikanović optuženi su za svirepo ubistvo Vidaka Vujovića.

Optužnicom je predstavljeno da su okrivljeni 31. 03. 2023. godine, u mjestu Šteke, u Podgorici, na podmukao i svirep način, ubili Vujovića, na način što su po prethodnom dogovoru, namamili oštećenog, u nenaseljeni dio naselja Šteke, na nepristupačno mjesto. Tako što je okrivljeni Vojvodić Dražen, koristeći njihovo poznanstvo od ranije, vozilom marke „VW Golf V, istog dovezao na lice mjesta, i kada je oštećeni izašao iz vozila, u pravcu istog, ispalio najmanje četiri projektila iz pištolja marke “CZ M57", od kojih su ga pogodila četiri projektila. I to tako što je između ispaljenih četiri projektila, oštećeni Vujović Vidak bio živ i okrivljenom govorio “nemoj", za koje vrijeme je trpio tešku patnju i teški bol, što okrivljeni Vojvodić nije učinio, već je nastavio da ispaljuje projektile u oštećenog. Za to vrijeme je okrivljeni Đikanović Novica bio na licu mjesta i sve posmatrao, nakon čega je okrivljeni Vojvodić ispalio projektil koji je oštećenom nanio smrtonosne povrede usljed kojih je kod istog nastupila smrt. Nakon toga je zajedno sa okrivljenim Đikanovićem, polio benzinom i zapalio beživotno tijelo oštećenog Vujović Vidaka, da bi potom zajedno napustili lice mjesta. Dana 12. 04. 2023.godine, okrivljeni Đikanović Novica, u svojoj porodičnoj kući, u mjestu Farmaci, u Podgorici, bez odobrenja nadležnog organa držao sedam komada pištoljske municije.