Rojters: Dagnje napadaju švajcarska jezera, prave štetu ribarima, prijete divljim životinjama

"Potencijalno sve biološke kategorije i glavne karike u lancu ishrane mogu biti pogođene", rekao je Stefan Žake, iz tima istraživača koji proučava dagnje

3322 pregleda5 komentar(a)
Dagnje kuaga u zamci za ribu dok je ribar Klod Deli i njegov sin Siril podižu iz jezera Nojšatel blizu Portalbana, Švajcarska, Foto: Reuters

Ribar Klod Deli zvecka metalnim okvirom svoje mreže o bok svog čamca na švajcarskom jezeru Nojšatel, pokušavajući da se otrese desetine sićušnih, smeđih dagnji, piše agencija Rojters u tekstu "Dagnje napadaju švajcarska jezera, oblažu ribarske mreže i prijete divljim životinjama".

Neke se vraćaju u vodu, ali većina ostaje na mjestu.

"Nema rješenja. Čim se dagnja zalijepi za mrežu, ona tu i ostaje", rekao je Deli.

Dagnje nisu problem samo za mreže. Dagnje, vrste Kuaga su zapušile podvodne cjevovode.

Stefan Žake, jedan iz tima istraživača koji proučava ovu vrstu, rekao je da je vidio švajcarske domaće rakove, čija populacija opada, obložene stvorenjima, koja im prijete gušenjem.

Dagnje takođe konzumiraju ogromne količine mikroskopskih biljaka zvanih fitoplankton, ostavljajući manje drugim jezerskim stvorenjima da jedu.

"Potencijalno sve biološke kategorije i glavne karike u lancu ishrane mogu biti pogođene", rekao je Žake, koji radi u laboratoriji "INRAE CARRTEL" južnije u gradu Tonon Le Ben u Francuskoj.

Dagnje su prvi put otkrivene u Švajcarskoj u rijeci Rajni u blizini Bazela 2014. Od tada su se proširile i kolonizovale najmanje šest švajcarskih jezera, uključujući Ženevsko jezero.

Populacija, koje ima nekoliko predatora, spremna je da se u Švajcarskoj u naredne dvije decenije umnoži i do 20 puta, prema studiji iz 2023. koju su sproveli institut za vodena istraživanja Eavag i švajcarski univerziteti, zasnovano na trendovima uočenim na Velikim jezerima Sjedinjenih Američkih Država od osamdesetih godina prošlog vijeka. Dagnje su već prisutne u Francuskoj i Njemačkoj.

Ne zna se tačno kako je došlo do invazije na jezera, ali larve dagnji ​​se mogu širiti rijekama ili strujama.

Kada jednom uđe, vrsta se brzo razmnožava sa jednom jedinkom sposobnom da proizvede stotine hiljada larvi.

"Kada pogledamo pod vodu, možemo vidjeti eksponencijalnu kolonizaciju, veoma značajnu, pošto su ovi ekosistemi sada potpuno pokriveni, od površine do dubine", rekao je Žake.

Neka švajcarska jezera su pošteđena, uključujući Ciriško i Lucernsko jezero. Na nekim mjestima, vlasti sada razmatraju nova pravila za čišćenje i otpremu čamaca kako bi zaustavili širenje.