Reprezentativni sindikat RTCG: Drobnjak problematizovala reprezentativnost nakon istupanja nekoliko članova

Iz Reprezentativnog sindikata RTCG-a su kazali da su cilj sindikalne borbe prava radnika i zaštita od neodgovornih poslodavaca

3370 pregleda0 komentar(a)
Zgrada RTCG-a, Foto: Boris Pejović

Nakon dopisa ministarki prosvjete, nauke i inovacija Anđeli Jakšić Stojanović, u kojem je pozvana da provjeri diplome zaposlenih u Javnom servisu i iznenadnog istupanja nekoliko članova sindikata, predsjednica drugog sindikata u Radio televiziji Crne Gore (RTCG) Jadranka Drobnjak problematizovala je reprezentativnosti Reprezentativne sindikalne organizacije RTCG.

To piše u saopštenju koje je dostavio Žarko Božović, navodeći da isto potpisuje Izvršni odbor Reprezentativne sindikalne organizacije RTCG.

U saopštenju se navodi da je nakon dopisa Jakšić Stojanović nekoliko članova iznenadno istupilo iz sindikata.

"Sve se brzo desilo. Reprezentativni sindikat RTCG dobio je novo rukovodstvo. A ono odlučilo da se konačno ozbiljno pozabavi pravima radnika u kući i brojnim nezakonitostima u Javnom servisu. Nakon dopisa ministarki prosvjete, nauke i inovacija, Jakšić Stojanović, u kojem smo je pozvali da provjeri diplome zapošljenih u Javnom servisu, mnogo puta do sada, na osnovu presuda više sudova nezakoniti generalni direktor, a ko će drugi, dobio je, kako smo očekivali, motiv za brutalni obračun sa našom sindikalnom organizacijom. Ali nijesmo pretpostavljali ko još", navodi se u saopštenju.

"Pošto je Reprezentativni sindikat RTCG svojim zahtjevom ciljao sve sa, blago rečeno, čudnim svjedočanstvima i nesigurnim školovanjem, a pošto sumnjamo da toga ima i u menadžmentu, strepili smo da dobro pretpostavljamo i da će biti posljedica. Očekivali smo, ako je to istina, da višestruko, tako bar kažu presude crnogorskih sudova, nezakoniti direktor krene sa pritiscima na naše članove kako bi nas napustili, što mu nije teško s obzirom na silno bahato manipulisanje kadrom koje karakteriše njegove sudski uzaludno osporene mandate. Iznenadno istupanje pojedinih članova iz našeg sindikata, u svega nekoliko dana, navelo nas je na slutnju da je 'savjetodavno prijeteća služba saradnika' lako odradila zadatak. Zastrašivanje i osipanje članstva je vodilo problematizovanju reprezentativnosti naše organizacije", dodaje se.

"Za očekivati je bilo da neko u ime direktora, ili on sam, zatraži takvo preispitivanje, ali ovo što se desilo je za rubriku 'vjerovali ili ne': to je učinila - Jadranka Drobnjak, predsjednica drugog sindikata u RTCG. Budući da vjerujemo da je koleginica Drobnjak s validnom diplomom ne vidimo kakav drugi motiv njen zahtjev ima nego da pomogne menadžmentu. Ovaj presedan u sindikalnoj borbi bio bi razumljiv da smo išta smetali kolegama, da smo imali namjeru protiv njih, nije valjda da se i među rukovodstvom tog Sindikata zaposlenih RTCG neko boji validnosti svoje diplome? Kako god, ta je inicijativa - sindikalna bruka", poručuje se u saopštenju.

Iz Reprezentativnog sindikata RTCG-a su kazali da su cilj sindikalne borbe prava radnika i zaštita od neodgovornih poslodavaca.

"Pa je bilo za očekivati da predsjednica druge sindikalne organizacije u RTCG makar pokaže solidarnost tako što će nama ćutnjom pomoći da istrajemo. Pogotovo što je ne tako davno izjavila da je raspoložena da ujedinimo sindikate ako promijenimo rukovodstvo našeg! Evo ne smeta joj sad rukovodstvo nego - komplet naša organizacija", istakli su.

"Ovim želimo obznaniti da su kraci organizacije koja vlada Javnim servisom u posljednje četiri godine zašli u sve pore povezivanja ljudi i da to neće moći još dugo. Ruka pravde i pravednosti je ostala među čestitim, a takvih je mnogo više nego zastrašenih", zaključuje se u saopštenju.