Dok Kina izvodi vojne manevre, Lai Čing Te obećao da će "zaštititi demokratski Tajvan"

Vježbe nazvane "Joint Svwrd-2024B" (Združeni mač), imaju za cilj "testiranje zajedničkih operativnih sposobnosti" snaga, saopštilo je kinesko Ministarstvo odbrane

5836 pregleda0 komentar(a)
Lai Čing Te, Foto: Reuters

Tajvanski predsjednik Lai Čing Te obećao je danas da će "zaštititi demokratski Tajvan", dok Kina izvodi vojne manevre velikih razmjera oko tog ostrva.

"Suočeni sa spoljnim prijetnjama, želeo bih da uvjerim svoje sunarodnike da će vlada nastaviti da podržava demokratski i slobodni ustavni sistem, štiti demokratski Tajvan i čuva nacionalnu bezbjednost", rekao je Lai koji je jutros sazvao sastanak nacionalne bezbjednosti.

Kina je danas pokrenula vojne manevre sa avionima i brodovima oko Tajvana, koji je sa svoje strane saopštio da je rasporedio "adekvatne snage" kao odgovor.

Vježbe nazvane "Joint Svwrd-2024B" (Združeni mač), imaju za cilj "testiranje zajedničkih operativnih sposobnosti" snaga, saopštilo je jutros kinesko Ministarstvo odbrane.

Kina smatra da je Tajvan dio njene teritorije koja će se jednog dana ponovo ujediniti i nikada se nije odrekla upotrebe vojne sile da bi povratila kontrolu.