Izrael: Uhapšene dvije osobe, optužene za sabotaže u korist Irana i učešće u planiranju ubistva zvaničnika

U saopštenju je identifikovan 30-godišnji građanin Izraela Vladislav Viktorson iz Ramat Gana kraj Tel Aviva, koga je regrutovao Iranac "Mari Hosi"

4240 pregleda1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dvoje Izraelaca je uhapšeno zbog optužbi da su izvršili više sabotaža u korist Irana i učestvovali u planiranju ubistva visokorangiranog zvaničnika, saopštili su danas policija i bezbjednosna služba Šin Bet.

U saopštenju je identifikovan 30-godišnji građanin Izraela Vladislav Viktorson iz Ramat Gana kraj Tel Aviva, koga je regrutovao Iranac "Mari Hosi".

Viktorson je angažovao svoju 18-godišnju partnerku Anu Bernštajn, pa su njih dvoje izveli više sabotaža i provokacija.

Oni su, pored ostalog, sprejem ispisivali provokativne grafite i postavljali postere, te palili automobile kraj Jarkon parka u Tel Avivu, podmetali požare u lokalnim šumama po instrukcijama Hosija koji ih je izdavao na hebrejskom jeziku.

Dvoje optuženih su snimali djela koja su činili i za koja su bili plaćeni 5.000 dolara.

Od njih je potom traženo da ubiju istaknutog Izraelca tako što će baciti ručnu bombu u njegovu kuću, navedeno je u saopštenju u kojm se dodaje da su oni na to pristali i pokušali da kupe oružje.

Nije, međutim, navedeno ko im je bio meta, prenose izraelski mediji.

Šin Bet je u proteklim mjesecima objavio saopštenje o nizu navodnih zavjera kojima je Iran pokušavao da na društvenim mrežama navede Izraelce da izvedu misije za Teheran.

U januaru je otkriven plan navodne regrutacije Izraelaca da prikupljaju obavještajne podatke o visokorangiranim ličnostima.