Roman o pisanju romana

Promocija knjige “Autosekcija” Srđana Srdića biće održana danas u KIC-u “Budo Tomović”

1131 pregleda0 komentar(a)
Foto: Promo

Roman “Autosekcija” pisca Srđana Srdića biće predstavljen danas u okviru redovnog književnog programa Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”, u Podgorici.

Razgovor sa autorom vodiće pisac Vasko Raičević, a program će biti upriličen u Multimedijalnoj sali KIC-a, u 20 časova.

U pogovoru izdanja se navodi da je ovo “roman o pisanju romana”.

foto: Promo

“Autofikcija čiji je glavni lik Srđan Srdić, pisac koji sebi daje zadatak da napiše knjigu ‘od dvesta hiljada karaktera s razmacima’, prikazuje i komentariše sebe u tom procesu i završava pisanje ispunjavanjem zadate norme. Cjelinu teksta ovog romana možemo sagledati kao ispovjednu megatiradu u čiji autofikcijski vrtlog, bujicu, pisac uvlači sopstvene ljekare, kolege pisce, domaće i strane, kritičare, samuraje i lokalne pse (pa čak i jednog, nesretnog, urednika sa visokim vojnim činom), ne bi li raskrinkao i jasno izložio pogledu i razumijevanju (sopstvenom, koliko i čitaočevom) sumorni totalitet svoje situacije. U nekom trenutku čitaocu se zavrti u glavi od toga, glasno se zasmije i uzvikne: ‘Pa dokle može da tjera ovaj čovjek?!’, izražavajući time čisto i nesputano tekstualno uživanje, čitalačku radost kojoj se u Autosekciji jednostavno ne može umaći. Upravo na takvom čitalačkom iskustvu temelji se cjelovit utisak koji ostavlja ovaj roman: utisak briljantne, zavodljive igre kojom upravlja zlovoljni, gunđavo duhoviti narator spreman na svakojake nepodopštine da bi ispričao sve što ga tišti, a čitaoca istovremeno očarao i zabavio”, navodi se u saopštenju iz KIC-a.

Srđan Srdić rođen je u Kikindi, 1977. godine. Autor je pet romana (Mrtvo polje, Satori, Srebrna magla pada, Ljubavna pesma, Autosekcija), dvije knjige priča (Espirando, Sagorevanja) i knjige eseja (Zapisi iz čitanja). Dobitnik je književnih priznanja Laza Lazarević, Biljana Jovanović, Edo Budiša, kao i stipendije iz Fonda Borislav Pekić. Srdićeve knjige prevedene su na nekoliko evropskih jezika.