Rusija osudila francuskog istraživača na tri godine zatvora, navodno prekršio zakon o 'stranom agentu'

Francuska kaže da je Vinatije proizvoljno pritvoren i pozvala na njegovo oslobađanje. Predsjednik Francuske Emanuel Makron negirao je da je Vinatije radio za francusku državu i opisao je hapšenje kao dio kampanje dezinformacija Moskve

5497 pregleda0 komentar(a)
Loran Vinatije, Foto: Reuters

Francuski istraživač Loran Vinatije proglašen je krivim od strane moskovskog suda za kršenje ruskih zakona o "stranom agentu" i osuđen na tri godine zatvora, prenosi agencija Rojters.

Sudija je ignorisao molbu odbrane da kazni 48-godišnjaka umjesto da ga zatvori.

Vinatije je, u govoru pred sudom prije nego što mu je izrečena presuda, rekao da voli Rusiju, izvinio se što je prekršio zakon, pa čak i recitovao stih ruskog pjesnika Aleksandra Puškina.

Dugogodišnjeg istraživača bivšeg Sovjetskog Saveza, u junu je uhapsila služba bezbjednosti FSB i optužila da se nije registrovao kao strani agent u Rusiji dok je prikupljao vojne informacije od vrijednosti za strane obavještajne službe.

Za krivično djelo predviđena je kazna do pet godina, ali tužioci su tražili kaznu od tri godine i tri mjeseca kao priznanje činjenice da je Vinatije priznao krivicu.

Francuska kaže da je Vinatije proizvoljno pritvoren i pozvala na njegovo oslobađanje.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron negirao je da je Vinatije radio za francusku državu i opisao je hapšenje kao dio kampanje dezinformacija Moskve.

Vinatije je zaposlenik Centra za humanitarni dijalog (HD), švajcarske organizacije za posredovanje u sukobima. Kolege akademici koji ga poznaju rekli su agenciji Rojters da je on ugledni naučnik uključen u legitimna istraživanja.