UM: Vlast u Srbiji stvara opasan presedan kad nezavisne medije predstavlja kao neprijatelje države

Umjesto da se uzdržava od zapaljivog i toksičnog govora te da osuđuje prijetnje, pritiske i zastrašivanja nezavisnih novinara i medija, Brnabić, koja je predsjednica Skupštine Srbije, direktno ugrožava njihovu bezbjednost, poručuju iz United Media

2786 pregleda38 komentar(a)
Foto: United Media

Državni funkcioneri u Srbiji, potpomognuti provladinim medijima, nastavljaju sa neosnovanim napadima, pritiscima i targetiranjima medija koji posluju u okviru United Media, saopšteno je iz UM.

Kako se navodi, najnoviji istupi predsjednice parlamenta Srbije i nekadašnje premijerke Ane Brnabić, savjetnice za medije predsjednika Srbije Suzane Vasiljević i vlasnika provladinog tabloida Informer Dragana J. Vučićevića, u emisiji Hit Tvit na provladinoj televiziji Pink, su kulminacija višegodišnje, gotovo decenijske kampanje da se nezavisni mediji, a posebno N1 i Nova predstave kao neprijatelji države.

"Ta kampanja se, po pravilu, pojačava u periodima društvenih kriza o kojima ti mediji izvještavaju. Ono što posebno zabrinjava je da predstavnici vlasti i njima naklonjeni mediji pokušavaju na sve načine da normalizuju targetiranje nezavisnih medija, predstavljajući ih kao političke subjekte, organizatore nepostojećih državnih udara i suberzivne elemente, i to samo i isključivo zato što izvještavaju u javnom interesu i to o stvarima o kojima nema pomena, čak ni na javnom servisu. U neprestanom spinovanju, sagovornike medija poistovećuju sa medijima, izvlače izjave i tekstove iz konteksta i neprestano ponavljaju teze o ugroženosti države. U ovim napadima je naročito aktivna Ana Brnabić koja je, kurioziteta radi, samo prije nekoliko dana izjavila da radi na punoj primjeni preporuka ODIHR-a. Sa sigurnošću možemo reći da se to ne odnosi na preporuku koja podrazumijeva ispunjavanje dužnosti 'u pogledu zaštite bezbjednosti medijskih radnika'", dodaje se u saopštenju.

Umjesto da se uzdržava od zapaljivog i toksičnog govora te da osuđuje prijetnje, pritiske i zastrašivanja nezavisnih novinara i medija, Brnabić, koja je predsjednica Skupštine Srbije, direktno ugrožava njihovu bezbjednost, poručuju iz UM.

"O stanju medijskih sloboda u Srbiji se izjašnjavaju brojni relevantni izvještaji poput već pomenutog ODIHR-a i Reportera bez granica, gdje je Srbija po medijskim slobodama zauzela pretposljednje mjesto u Evropi i 98. mjesto u svijetu, uz konstantno nazadovanje iz godine u godinu. Državni funkcioneri ne mare ni za preporuke EU, koje godinama ponavljaju ne samo to da visoki zvaničnici moraju da se uzdrže od etiketiranja i verbalnih napada na novinare, već i da takvo ponašanje javno osude, što je uostalom i obaveza propisana Ustavom i medijskim zakonima“, saopšteno je.

United Media godinama upozorava na opasne posljedice kontinuirane kampanje koju protiv novinara nezavisnih medija N1 i Nova vode državni funkcioneri.

"Pozivali smo ih da u okviru svojih nadležosti obezbijede normalne uslove za rad svih medija. Ali, očigledno je da oni koji prednjače u verbalnim napadima, pritiscima i targetiranjima profesionalnih medija ne mogu da budu zaštitnici slobode izražavanja i pozitivno djeluju na promjenu klime, odnosno uspostavljanju okruženja za medijske slobode“, dodaje se u saopštenju UM.