Bregu: Region nikada ranije nije bio toliko slobodan i svjestan značaja regionalne saradnje

"Ovu situaciju u velikoj mjeri dugujemo procesu evropskih integracija. Zajedničko regionalno tržište je velika prilika, koja sa sobom nosi i veliki izazov u pogledu podstrekivanja zajedničke vizije i jasne svrhe naše budućnosti u Evropi"

3399 pregleda0 komentar(a)
Foto: Reuters

Lideri Zapadnog Balkana potpisali su novu fazu Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište 2025-2028. (CRM 2.0) i pohvalili rad Savjeta za regionalnu saradnju i partnera u pripremi dokumenta na samitu kojim je obilježena 10. godišnjica Berlinskog procesa a koji je održan danas u glavnom gradu Njemačke.

Lideri su potpisali i Sporazum o pristupu visokom obrazovanju i prijemu na studije na Zapadnom Balkanu te usvojili Deklaraciju o pristupu i saradnji u okviru infrastrukture za istraživanja i inovacije i Deklaraciju o regionalnim standardima za provjeru izravnih stranih ulaganja.

"Lideri Zapadnog Balkana potpisali su danas plan kojeg treba da se pridržavaju u sljedeće četiri godine. Druga faza Zajedničkog regionalnog tržišta je plan održivog rasta. Radi se o glavnom sveobuhvatnom okviru regionalne saradnje opšteg dobra i zajedničkog interesa na globalnom planu. Rad na regionalnoj ekonomskoj integraciji u okviru plana Zajedničkog regionalnog tržišta koji je danas usvojen u skoro svim oblastima politike, od digitalne tranzicije, trgovine, ulaganja, do inovacija, zelene tranzicije i slično koje su postale vidljive tokom prve faze Zajedničkog regionalnog tržišta, postaje čvrsto utemeljen", rekla je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu na samitu.

Lideri Berlinskog procesa istakli su rezultate ostvarene u okviru Zajedničkog regionalnog tržišta 2021.-2024. kao i ulogu Savjeta za regionalnu suradnju u olakšavanju njegovog sprovođenja, uključujući slobodu kretanja sa ličnom kartom, uzajamno priznavanje visokoškolskih i stručnih kvalifikacija u regionu, u potpunosti funkcionalan režim rominga kao kod kuće na Zapadnom Balkanu, smanjenje cijena prenosa podataka u romingu između EU i šestorke Zapadnog Balkana, napredak ka članstvu u Jedinstvenom području platnog prometa u eurima (SEPA), uspostavljanje zelenih koridora i smanjenje vremena čekanja, te su pozdravili napore uložene u jačanje regionalne suradnje.

Istakli su potrebu za pojačanom regionalnom saradnjom tokom druge faze Zajedničkog regionalnog tržišta.

"Region nikada ranije nije bio toliko slobodan i svjestan značaja regionalne saradnje. Ovu situaciju u velikoj mjeri dugujemo procesu evropskih integracija. Zajedničko regionalno tržište je velika prilika, koja sa sobom nosi i veliki izazov u pogledu podstrekivanja zajedničke vizije i jasne svrhe naše budućnosti u Evropi. Dok radimo na integraciji tržišta istovremeno njegov i zajednički evropski identitet čime se smanjuje privlačnost izolacionističkih politika i ističe koristi saradnje kao pokretača napretka", rekla je Bregu.