Ni maslina ni ulja u Kući maslina u Baru

Još nije ni raspisan tender za nabavku opreme za montažu i instalaciju linija za preradu i pakovanje maslinovog ulja. Nema ništa ni od plana da se ove godine distribuira 2.000 flaša ulja u trgovačkim lancima, restoranima i hotelima širom Crne Gore...

14884 pregleda6 komentar(a)
Kuća maslina, Foto: Kuća maslina

U nacionalnoj “Kući maslina”, zajedničkom projektu Ministarstva poljoprivrede i Opštine Bar, do danas nije počela prerada maslina crnogorskih maslinara, skladištenje, pakovanje i distribuciju maslinovog ulja.

Uprkos planovima, nema ništa ni od uvođenja 2.000 flaša ulja u trgovačke lance, restorane i hotele širom Crne Gore.

Sve to trebalo je da se desi u ovoj godini, shodno Planu za upravljanje “Kućom maslina” za period od pet godina, odnosno od 2024. do 2029. Plan su barski odbornici usvojili u decembru prošle godine, zajedno sa Odluku o formiranju lokalnog preduzeća “Kuća maslina” DOO.

Prema sporazumu Ministarstva poljoprivrede, kojim rukovodi ministar Vladimir Joković, i Opština Bar, na čelu sa predsjednikom Dušanom Raičevićev, predviđeno je da “Kućom maslina” upravlja lokalna uprava.

Fali oprema

Iz lokalnog barskog preduzeća “Vijestima” je rečeno da će “Kuća maslina” svoje poslovanje ostvariti u punom kapacitetu onda kada bude nabavljena oprema za preradu, pakovanje i skladištenje maslinovog ulja u mašinskom pogonu

“Nakon što nas je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obavijestilo da će jedna polovina finansijskih sredstava neophodnih za nabavku opreme biti planirana kroz adekvatnu agrobudžetsku liniju za 2025. godinu (a na osnovu negativnog mišljenja Ministarstva finansija koje je izdato na zahtjev resornog ministarstva za davanje saglasnosti za sufinansiranje linije za proizvodnju maslinovog ulja), Opština Bar je prepoznala značaj što skorije nabavke predmetne opreme i iskazala spremnost da obezbijedi novac za ovu namjenu iz dijela kapitalnog budžeta za 2024. godinu, na čemu posvećeno i vrijedno radi čitav tim stručnih lica”, kazali su iz “Kuće maslina”.

Za nabavku opreme za montažu i instalaciju linija za preradu i pakovanje maslinovog ulja treba da bude izdvojeno, kako je ranije najavljeno, oko 150.000 eura. Predviđeno je raspisivanje tendera za tu opremu.

Prema Planu, neophodna je, kako je definisano, nabavka linije za proizvodnju maslinovog ulja kapaciteta najviše do 500 kg/h, filter prese, pumpe za ulje, linija za pakovanje maslinovog ulja (poluautomatska punilica, čepilica, etiketirka), inoks sudova za skladištenje maslinovog ulja, opremanje prostora za nesmetan rad i funkcionisanje zaposlenih, te opremanje prodajnog salona.

Kako bi mašinski pogon “Kuće maslina” mogao da počne sa radom, neophodan je upis proizvodnog pogona u Registar odobrenih objekata za proizvodnju hrane i druge tehničke poslove, odnosno izdavanje rješenja o obavljanju djelatnosti proizvodnje maslinovog ulja, sa istaknutim kapacitetom na godišnjem nivou, što je u nadležnosti Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Ambiciozan plan

Iz barskog preduzeća su kazali da su nakon zvanične registracije u aprilu 2024. godine, u junu pustili u rad prodajno-izložbeni salon sa više od 500 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i ručno izrađenih suvenira od prirodnih materijala, koji “pričaju priče vrijednih crnogorskih poljoprivrednika i zanatlija, od juga do sjevera našeg bisera Mediterana”.

“Reakcije maslinara, ostalih poljoprivrednih proizvođača, ali i svih turista i posjetilaca su veoma pozitivne, te svakog dana su sve uvjereniji u činjenicu da je ovo njihov dom i jezgro poljoprivrede u kom su ispoštovani svi međunarodni standardi i koji kvalitetom može parirati svjetskim centrima u oblasti ekološke poljoprivredne proizvodnje i prodaje prehrambenih proizvoda koji promovišu autohtona bogatstva crnogorske sofre”, kazali su iz “Kuće maslina”.

Raičević i Joković potpisali sporazum o upravljanjufoto: Min,poljoprivrede

Prema petogodišnjem planu, u ovom objektu, osim prodaje maslinovog ulja, proizvoda “Kuće maslina”, prodavaće se ulja i drugih zainteresovanih registrovanih proizvođača, čija ulja i drugi poljoprivredno-prehrambeni proizvodi ispunjavaju neophodne organoleptičke i hemijske kriterijume, ali i nutritivna svojstva.

“Osim maslinovih ulja, zainteresovani proizvođači će moći da izlože i druge proizvode - maslinova ulja sa aromatičnim i ljekovitim biljem, stone masline, suvenire od maslinovog drveta, slatke i slane kolačiće sa maslinovim uljem, paste od maslina, prirodne kozmetike na bazi maslinovog ulja, ali i lokalne proizvode od drugih biljnih vrsta primorskog kraja (crvena i bijela vina, ostala alkoholna pića, sokove od šipka, citrusa i drugih voćnih vrsta, med i pčelinji proizvodi, sušeno i kandirano voće, lokalne delicije, prirodni kozmetički preparati, mesne i mliječne prerađevine, riblji proizvodi, čajevi, itd.)”, precizirano je petogodišnjim planom.

U planu je da se razviju turistička ruta koja obuhvata posjetu “Kući maslina” i degustaciju proizvoda i taj broj posjeta je projektovan na 2.000 u ovoj godini, a u 2029. na 50.000.

Planirano je da ekstra-djevičansko maslinovo ulje “Kuće maslina” već nakon prve sezone prerade maslina aplicira za projekat vizuelnog označavanja crnogorskih proizvoda “Dobro iz Crne Gore”, koji Privredna komora implementira od 2008.

“Registracija žiga ‘Dobro iz Crne Gore’ će omogućiti da se naš novi proizvod što uspješnije plasira na domaćem i inostranom tržištu, da bude konkurentan i da uspješno parira brojnim uvoznim proizvodima na domaćem tržištu”, piše u planu.

Opština Bar je raspisala tender za uređenje enterijera prodajnog dijela i sale za konferencije u objektu “Kuća maslina” u Starom Baru, nabavku čija je procijenjena vrijednost 95 hiljada eura bez PDV-a.

Prema podacima sa Vladinog sajta za javne nabavke (CEJN), ovaj tender je završen.

Niz manifestacija, glavna - maslinijada

Iz lokalnog preduzeća su kazali da ih ove jeseni očekuje niz zanimljivih i važnih događaja u “Kući maslina”, koja je “sve češće prepoznata kao savršeno mjesto koje istovremeno daje omaž ambijentalnoj cjelini Starog Bara i promoviše ekološke vrijednosti i održivi razvoj”.

Planirano je obilježavanje Međunarodnog dana žena u ruralnoj zajednici, te dvodnevno obilježavanje Dana nematerijalne kulturne baštine opštine Bar, u okviru kojih će biti prezentovane barske narodne nošnje, ali i lokalna glasila kao što su “Glas Mrkojevića”, “Zupci Times” i “Spičanska slikovnica”.

“Takođe, u okviru ove manifestacije biće dat doprinos čuvanju od zaborava određenih tradicionalnih govora i običaja. Nakon toga, uslijediće tribina pod nazivom ‘Žene aktivistkinje u Crnoj Gori’, a potom i ‘Veče Crnogorske sofre’ u okviru kojeg će biti dodijeljene nagrade za najbolje kratke priče o maslini”, naveli su iz lokalnog preduzeća.

U saradnji sa Kulturnim centrom Bar, biće organizovan regionalni Festivala dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu “Susreti pod Starom maslinom”, zatim Hakaton takmičenje za srednjoškolce u saradnji sa Inovaciono-preduzetničkim centrom “Tehnopolis” i Naučno-tehnološkim parkom Crne Gore.

U okviru Međunarodnog dana masline biće organizovan okrugli sto sa proizvođačima maslinovog ulja, ali i premijernom promocijom filma “Bubulj” produkcije, pod nazivom “Ukusi kulture”. Centralna manifestacija mjeseca masline u “Kući maslina” biće XXII maslinijada, najznačajnija poljoprivredno-turistička manifestacija u Crnoj Gori....

Bar daje još 25 hiljada eura

U budždetu Opštine Bar za rad lokalnog preduzeća je obezbijeđeno 95.000 eura, dok je prema predlogu rebalansa o kome je završena javna rasprava ta cifra povećana na 120.000 eura.

“To je za 26,32 odsto više u odnosu na budžet. Zahtjevom za povećanje dotacije ovo preduzeće se obratilo zbog sredstava potrebnih za rad izložbenog salona u Kući maslina, održavanje Spomenika prirode: Stablo Stare masline na Mirovici i troškova nastalih prilikom stavljanja u funkciju objekta”, piše u predlogu rebalansa budžeta.

Prema petogodišnjem planu, ukupno je planirano da preduzeće prihoduje 120.000 eura, od čega je 95.000 dotacija opštine, a ostatak od usluge prerade maslina, punjenja i prodaje maslinovog ulja, organizacije događaja i turističkih posjeta.

“Vijesti” su pitale koliko je sistematizovnaih radnih mjesta u ovom preduzeću i koliko je do sada uposlenih radnika, kao i koliki su rashodi do sada i na šta je sve novac potrošen.

“Prvi Izvještaj o radu društva će biti blagovremeno dostavljen nadležnom sekretarijatu lokalne uprave, a potom i upućen lokalnom parlamentu na usvajanje, kada ćete biti u prilici da se upoznate sa svim ostalim pojedinostima u finansijskom poslovanju i upravljanju”, odgovoreno je iz “Kuće maslina”.

U petogodišnjem Planu je objašnjeno da lokalno preduzeće čije je osnivač Opština može biti rentabilno od treće godine poslovanja.

Za treću godinu poslovanja planiran je prihod od 337.000 eura.