Očajna Crna Gora, bez igre, sistema i koncepcije - takva je bila u Kardifu

Naša fudbalska reprezentacija izgubila četvrti takmičarski meč zaredom, šesti računajući i prijateljske mečeve, a uz to ostavila sliku blijedog, uzdrmanog i dezorganizovanog tima, koji niti zna da napada, niti da se brani

17631 pregleda9 komentar(a)
Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Četvrti poraz na četvrtom meču doživjela je Crna Gora u B Ligi nacija, a Kardif nakon Rejkjavika, Nikšića i Samsuna dodatno je pokvario ionako lošu sliku - 1:0 za Vels.

Blijeda, pogubljena, udzrmana silnim porazima, bez koncepcije i samopouzdanja - tako je izgledala četa Roberta Prosinečkog na stadionu "Kardif siti" pred 27.326 raspjenavih navijača Velsa. Najgora u njegovom mandatu.

Četiri utakmice - četiri nule, šest uzastopnih poraza, što je najduža negativna serija u istoriji, i šta sada?

Crna Gora će gotovo sigurno ispasti u C diviziju Lige nacija, iz nje će dočekati naredne kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, ali to je i najmanji problem.

Prosinečki na četiri takmičarske utakmice, uprkos brojnim izostancima, nije pokazao da njegova vizija ima budućnost, uporište na terenu - njemu ugovor ističe već za dva mjeseca, dakle i njegov eventualni odlazak je najmanji problem.

Možda i najveći je što su "sokoli" kroz Ligu nacija - umjesto da udare neku podlogu za naredne cikluse, poprimili su gubitnički mentalitet i teško će se vratiti na pravi put.

foto: Reuters

Ostala su dva novembarska, domaća meča sa Islandom i Turskom, na osnovu svega viđenog teško će i oni promijeniti sliku, ali pravu analizu treba ostaviti za novembar. Budućnost je, u svakom slučaju - neizvjesna i teška, u najblažem smislu.

VIŠE SU MIJENJALI VELŠANI, ALI ONI IMAJU SISTEM

Prosinečki je ostavio na klupi rovitog Stevana Jovetića - počeo je Stefan Mugoša sa kapitenskom trakom, dok je Marko Janković u veznom redu zamijenio Edvina Kuča koji takođe kuburio sa povredom: dvije promjene u odnosu na meč sa Turskom. Dakle, dodatno oslabljena Crna Gora, ali mijenjao je i Kreg Belami, i to puno više: čak sedam novih fudbalera u odnosu na tim koji je počeo utakmicu na Islandu tri dana ranije.

foto: Sofascore

"Kardif siti" se punio do krova, nošeni novim zanosom, energijom i dobrim rezultatima navijači Velsa su pohrlili ka stadionu da podrže "zmajeve", a kiša i vjetar koji je nanosio kapi i na natrkiveni dio tribina upotpunili su pravi ostrvski ambijent na kojem je Crna Gora pokušala da dođe do prvog boda u ovom ciklusu Lige nacija.

MANJE OD DVA PASA PO MINUTU

No, počelo je tmurno, sivo, maglovito: crnogorski fudbaleri ni dvije sekunde nisu mogli da zadrže loptu, kad god bi je dobili odmah su je "predavali" protivniku.

I tako - cijelih 45 minuta: Crna Gora je bila loša, dezorganizovana, bez smisla i koncepcije - toliko da je to bilo i tužno i teško da se gleda. Prvi, jedini "polu" udarac uputili smo u 28. minutu, prvi, jedini korner u 45, a ka golu nismo pogledali ni durbinom.

foto: Reuters

Statistika kaže da je Crna Gora u prvom poluvremenu uputila 81 pas - manje od dva po minutu!? Prosinečki traži da se igra - od noge do noge, i nije problem kada je protivnik bolji, kada to ne dozvoli, problem je kada se ekipa niti zna brani, niti napada - kada ne igra ništa.

Velšani su dominirali kao Barselona iz najboljih dana, kružili su oko gola, imali su nekoliko šansi, dva puta je odbranio Igor Nikić, a do potpuno zasluženog vođstva stigli su u 35. minutu. Vladimir Jovović je sapleo Harija Vilsona, asa Fulama, koji je namjestio loptu na bijelu tačku i pogodio za 1:0.

ČETIRI IZMJENE NA POLUVREMENU

Kada iz takve igre gubite samo 1:0, onda možda i imate neku šansu u nastavku. Četiri izmjene izvršio je Prosinečki na poluvremenu, u svlačionicu su ostali bekovi Adam Marušić i Andrija Vukčević, ofanzivci Driton Camaj i Mugoša, na teren su zagazili Marko Vučević, Risto Radunović, Andrija Radulović i Jovetić - promijenjeno je "pola" tima, u namjeri da igra naše selekcije dobije barem neki smisao.

No, počelo je kartonima zbog prigovora i bacanja lopte, upravo igrača koji su ušli - Jovetića (propustiće duel sa Islandom), pa Vukčevića. Ubrzo i Marka Bakića, ali zbog faula.

Taj treći karton bio je barem najava da će "sokoli", ako ništa drugo, biti agresivniji - a prečka Andrije Radulovića, maltene u prvom kontaktu s loptom, sjajnim udarcem sa 20 metara, da može da se napravi nešto i igrački.

foto: Reuters

No, sve je to bilo na mahove, i to kratke mahove, a počeli su da "pucaju" i kontranapadi Velšana. Belami je u 69. minutu zamijenio najboljeg - Vilsona, ali nije se to odrazilo mnogo na igru, kao ni sedam promjena u odnosu na meč protiv Islanda - jednostavno je, "zmajevi" imaju sistem, za razliku od Crne Gore.

Nije je se mnogo pitao naš tim do kraja, pokušao je Nikola Krstović glavom, preko gola, domaćin je sve do kraja bio u igri za drugi gol. Nije ga dao, ali to nije mnogo promijenilo sliku. Tužnu, za Crnu Goru...

VELS - CRNA GORA 1:0 (1:0)

Kardif - Stadion "Kardif siti". Gledalaca: 27.326. Sudija: Filip Glova (Slovačka). Strijelac: Vilson iz penala u 36. minutu. Žuti kartoni: Jovetić, M. Vukčević, Bakić, Šipčić (Crna Gora).

Vels: Darlou - Kabango, Rodon, B. Dejvis - Burns (69. Tomas), Vilson (69. Brodhed), Šihen, N. Vilijams - Kulen (89. Kuper), Heris (89. Mur), Bruks (59. Alen).

Crna Gora: Nikić - Marušić (46. M.Vukčević), Vujačić, Šipčić, A.Vukčević (46. Radunović) - Jovović, Bakić, Janković (83. Kuč) - Camaj (46. Radulović), Krstović, Mugoša (46. Jovetić).