Gazdić: Građani da izbjegavaju područje oko Luke Bar, koncentracije olova i arsena visoke

"Preporuka jeste da građani, oni koji ne moraju da idu u to područje, oko Luke Bar, da izbjegavaju dok se ne sprovedu sve mjere koje budu naložila ekološka inspekcija", rekao je Gazdić

9824 pregleda26 komentar(a)
Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić, Foto: Boris Pejović

Na osnovu rezultata mjerenja koje je izvršio Centar za ekotoksikološka ispitivanja tokom prvog ciklusa mjerenja u 2023. godini u okruženju Luke Bar, koncentracije olova i arsena veoma su visoke i koncentracija arsena, čak deset puta veća u odnosu na propisanu ciljnu vrijednost, saopštio je direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić.

"Na osnovu rezultata mjerenja koja je izvršio Centar za ekotoksikološka istraživanja tokom prvog ciklusa mjerenja u 2023. godinu u okruženju Luke Bar, zakučak je da su koncentracije olova i arsena veoma visoke i da je koncentracija arsena čak 10 puta veća u odnosu na propisane ciljne vrijednosti", kazao je Gazdić za Televiziju Crne Gore.

Institut za javno zdravlje je popisao mjere koje treba da se sprovedu i ekološka inspekcija bi trebalo da, ukoliko je došlo do tih velikih prekročenja, zatvori izvor zagađenja.

"Preporuka jeste da građani, oni koji ne moraju da idu u to područje, oko Luke Bar, da izbjegavaju dok se ne sprovedu sve mjere koje budu naložila ekološka inspekcija", rekao je Gazdić.