Milačić: Odmah krenuti u proceduru normiranja srpskog jezika kao službenog

"Ovaj popis jasno pokazuje da se položaj srpskog jezika ne smije zanemarivati, već da se mora formalizovati kao službeni jezik uz crnogorski, kako bi se odrazila stvarna jezička slika naše zemlje"

13447 pregleda44 komentar(a)
Milačić, Foto: Prava Crna Gora

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić saopštio je da bi trebalo odmah krenuti u proceduru normiranja srpskog jezika kao službenog.

"Nakon objavljivanja zvaničnih rezultata Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori, potvrđeno je da je srpski jezik najzastupljeniji u našoj zemlji, kojim govori 43,18 % građana (269.307). Ovi rezultati potvrđuju ono što je već duže vrijeme prisutno u svakodnevnom životu građana, a to je da većinski dio stanovništva koristi srpski jezik kao svoj primarni jezik", naveo je Milačić.

Istakao je da popis služi kao ključni instrument za kreiranje dugoročnih nacionalnih politika u različitim oblastima – od obrazovanja i kulture, do službene upotrebe jezika i drugih važnih društvenih aspekata.

"Kroz popis, koji se sprovodi na deset godina, dobijamo uvid u ključne promjene i trendove unutar naše države, koji bi trebali da se odraze i na javne politike. Najnoviji podaci ukazuju na kontinuirani rast broja građana koji se izjašnjavaju da govore srpskim jezikom, čime se potvrđuje dugogodišnji značaj srpskog jezika u našoj državi", piše u saopštenju.

Milačić je rekao da, iako crnogorski, kao službeni jezik, kojim prema ovom popisu govori skoro deset odsto manje građana nego srpski (34,52 odsto), "uživa odgovarajući status, činjenica da srpski jezik do sada nije bio službeni, uprkos tome što ga govori većina građana, predstavlja nepravdu koju je sada potrebno ispraviti".

"Ovaj popis jasno pokazuje da se položaj srpskog jezika ne smije zanemarivati, već da se mora formalizovati kao službeni jezik uz crnogorski, kako bi se odrazila stvarna jezička slika naše zemlje", dodao je.

"Postoje brojni primjeri država koje uviđaju važnost normiranja više jezika kao službenih, u skladu sa zastupljenošću jezika u društvu. Jedan od najrelevantnijih primjera je Švajcarska, koja ima četiri službena jezika (njemački, francuski, italijanski i retoromanski), što je prilagođeno njenoj složenoj jezičkoj strukturi. Slično, Belgija ima tri službena jezika (holandski, francuski i njemački), dok Finska priznaje švedski kao drugi službeni jezik uz finski", poručuje Milačić.

"Prava Crna Gora apeluje na nadležne institucije i društveno političke činioce da u skladu sa rezultatima ovog popisa zajednički i odmah pokrenemo proceduru normiranja srpskog jezika kao službenog. Ovim korakom ćemo obezbijediti pravedan i reprezentativan okvir za sve građane Crne Gore, i time učvrstiti temelje zajedničkog suživota u našoj zemlji, uz poštovanje jezičkih i kulturnih identiteta svih njenih građana", zaključio je.