Mujović: Građani će višak struje moći da prodaju na tržištu, da znaju u kom satu tokom dana je struja najjeftinija...

Novi Zakon predviđa i uvođenje fleksibilnih cijena struje tokom dana, čime se ukidaju fiksne tarife

6876 pregleda3 komentar(a)
Mujović, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Građani će višak struje moći da prodaju na tržištu, da znaju u kom satu tokom dana je struja najjeftinija i da se ukoliko žele odreknu korišćenja struje u zamjenu za novac – to su neke od novina koje donosi Zakon o energetici naveo je gostujući u "Bojama jutra" na Televiziji Vijesti, ministar energetike Saša Mujović.

"Novi Zakon kaže da se stvara jedna nova institucija, koja se zove agregator. To je fizičko ili pravno lice koje uzima energiju od vas, od mene, od naših komšija, stvara tu kritičnu masu od jednog megavata i više i tako zajedno i udruženo mi nastupamo na tržištu električne energije, prodajemo tu električnu energiju i možemo ostvariti mnogo veće materijalne benefite nego što je bilo do sada. Druga mogućnost je da domaćinstvo učestvuje u pružanju usluga balansiranjem. To znači da kad u nekom trenutku nam nedostaje da pokrijemo potrošnju, trenutno možemo da uvezemo tu električnu energiju, a druga opcija su restrikcije. Sada će postojati mogućnost da domaćinstvo dobrovoljno odustane od potrošnje električne energije u nekom vremenskom periodu i za to će neko platiti", rekao je Mujović.

Novi Zakon predviđa i uvođenje fleksibilnih cijena struje tokom dana, čime se ukidaju fiksne tarife.

"Vi ćete dan ranije znati kolika je cijena struje po satu i spram toga ćete koristiti električnu energiju" ističe Mujović.

Zakon definiše i postojanje Regionalnog koordinacionog centra, kako se ne bi ponovila situacija od ljetos kada se desio veliki ispad.