Camaj: Nekada nije lako objasniti procentualnu razliku između nacionalne pripadnosti i jezika kojim nacija govori

"Dobro je što je veliki nacionalni statistički posao uspješno završen", istakao je Camaj u saopštenju povodom objavljivanja rezultata Popisa stanovništva

11451 pregleda5 komentar(a)
Camaj, Foto: Skupština Crne Gore

Nekada nije lako objasniti procentualnu razliku između nacionalne pripadnosti i jezika kojim određena nacija govori, saopštio je potpredsjednik Skupštine Crne Gore Nikola Camaj.

"Dobro je što je veliki nacionalni statistički posao uspješno završen", istakao je Camaj u saopštenju povodom objavljivanja rezultata Popisa stanovništva u Crnoj Gori 2023. godine.

On je rekao da pred Crnom Gorom, u narednom periodu, stoji ozbiljan zadatak na koji su danas ukazali upravo demografski podaci posebno u odnosu na čak devet crnogorskih opština na sjeveru koje su se našle u kategoriji sa najdubljom demografskom starošću.

"Zabrinjava to što Crna Gora stari, zabrinjava što sela imaju sve manje stanovnika", kazao je Camaj.

On je dodao da kada je u pitanju nacionalna struktura, podaci Monstata odražavaju realnost te poručio da "međutim, nekada nije lako objasniti procentualnu razliku između nacionalne pripadnosti i jezika kojim određena nacija govori".

"Kao član Odbora za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i praćenje sprovođenja procesa popisa, izuzetno sam zadovoljan radom i profesionalizmom. Sada je dužnost svih nas da prilagodimo uslove života na osnovu brojki koje smo popisom dobili a koji su jasan pokazatelj gdje treba uložiti poseban napor za revitalizaciju", poručio je Camaj.

On je kazao da je izuzetno važno da je Popis stanovništva konačno završen a da će podaci poslužiti za ozbiljna promišljanja i adekvatne odgovore nadležnih za dobrobit svih koji u Crnoj Gori žive.