Milatović: Vlada hitno da reaguje i pomogne opštini Šavnik u saniranju posljedica vremenskih nepogoda

"Smatram da je bila moja dužnost da danas dođem ovdje i da se lično uvjerim u razmjere ove vremenske nepogode i štete koju je prouzrokovala"

10407 pregleda5 komentar(a)
Foto: Predsjednik.me

Posljedice vremenskih nepogoda koje su zadesile Opštinu Šavnik i selo Komarnica su bez sumnje, trenutno jedan od najvećih državnih problema, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

On je danas posjetio opštinu Šavnik i domaćinstva u selu Komarnica i razgovarao sa predsjednikom Opštine Šavnik Jugoslavom Jakićem.

Milatović je rekao da je u kontaktu sa lokalnom upravom od momenta kada su vremenske nepogode zadesile Šavnik i naveo da nadležni državni organi moraju ozbiljno shvatiti i odgovorno pristupiti sanaciji.

"Ovo je, bez sumnje, trenutno jedan od najvećih državnih problema. Pozivam Vladu Crne Gore da hitno reaguje, da izađe na lice mjesta i angažuje sve nadležne institucije kako bi se procijenila nastala šteta i radilo na njenom otklanjanju", rekao je Milatović.

On je dodao da je šavnički kraj posljednjih godina orjentisan na turizam i da se mora vratiti u normalno stanje prije sljedeće ljetnje turističke sezone.

foto: Predsjednik.me

"Smatram da je bila moja dužnost da danas dođem ovdje i da se lično uvjerim u razmjere ove vremenske nepogode i štete koju je prouzrokovala. Žao mi je što, po riječima predsjednika Opštine, ostale državne institucije nisu reagovale u mjeri u kojoj je trebalo, osim Vojske Crne Gore koja je odmah izašla na teren i uradila ono što je bilo u njenoj moći", kazao je Milatović.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednik države, u razgovoru sa mještanima Komarnice, Milatović je istakao da je u ovom trenutku podrška lokalnom stanovništvu ključna, i to kroz hitne mjere pomoći i nadoknadu materijalne štete, oporavak infrastrukture i cjelovit pristup koji zahtijeva međuresornu saradnju kako bi se prostor oko rijeke Komarnice vratio u stanje prije poplava.

foto: Predsjednik.me

Takođe, kazao je da je neophodna dugoročna strategija prevencije budućih katastrofa. Predsjednik opštine Šavnik Jugoslav Jakić zahvalio je Milatoviću na posjeti i obilasku pogođenih područja.

"Danas, nakon više dana od nevremena, možemo vidjeti da je šteta zaista velika. Ono što je glavno za nas jeste da smo uspjeli da na neki način vratimo život u normalu, da sve što je vitalno - put, voda, snabdijevanje električnom energijom - danas ovdje funkcioniše", kazao je Jakić.

foto: Predsjednik.me

On je poručio da današnja posjeta Milatovića ohrabruje i šalje jasnu poruku da se država mora ozbiljno pozabaviti ovim problemom.

"Ovo je složen posao koji će tražiti temeljit pristup. Ovo zahtijeva hitnu intervenciju, kako bi se život mogao normalno odvijati, uključujući i turističke aktivnosti koje su značajne za našu opštinu", saopštio je Jakić.

foto: Predsjednik.me

Milatović je zahvalio pripadnicima Vojske Crne Gore, koji su, kazao je, brzo reagovali i učinili sve da se život u ovom dijelu države normalizuje.