Katnić i Lazović na sudu 8. novembra

Zakazana kontrola optužnice protiv bivšeg glavnog specijalnog tužioca i pomoćnika direktora policije

33609 pregleda13 komentar(a)
Katnić, Foto: Boris Pejović

Ročište za kontrolu optužnice koju je Specijalno državno tužilaštvo podiglo protiv bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i nekadašnjeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića, zakazana je za 8. novembar u Višem sudu u Podgorici, kazala je “Vijestima” samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Marija Raković.

Dodala je da će o optužnici odlučivati vanraspravno vijeće kojim će predsjedavati sudija Zoran Radović, predsjednik suda.

Katnić i Lazović okrivljeni su za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja.

Okrivljeni Lazović tereti se da je formirao kriminalnu organizaciju, čiji su članovi osim Katnića, postali i specijalni tužilac Saša Čađenović i sin Lazovića, agent Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Petar Lazović.

Lazović je optužen da je povezan sa skidanjem zabrane ulaska u Crnu Goru Beograđana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, ali i da je štitio člana kriminalne kavačke grupe Duška Roganovića jer je, kako se navodi, nekadašnjim tužiocima Katniću i Čađenoviću naredio da ga isključe iz krivičnih predmeta.

Lazoviću se na teret stavljaju i dva krivična djela zloupotreba službenog položaja, produženo krivično djelo pranje novca i produženo krivično djelo nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija, a Katniću dva krivična djela, zloupotreba službenog položaja i nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

Iz SDT-a je objašnjeno da je optužnica podignuta nakon što je iz dokaza prikupljenih u izviđaju i istrazi utvrđeno da postoji osnovana sumnja da je Lazović u 2020. godini organizovao kriminalnu organizaciju, koja je sarađivala sa ekipom vođe kavačkog klana Radojem Zvicerom.

“I imala za cilj vršenje krivičnih djela zloupotreba službenog položaja, za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora u trajanju od četiri godine ili teža, i to nepreduzimanjem krivičnog gonjenja prema istaknutim članovima te i svoje kriminalne organizacije, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći, pri čemu je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu, njeno djelovanje je planirano na duže vrijeme i zasnivalo se na primjeni određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova a postojao je uticaj dijela kriminalne organizacije na izvršnu vlast - Upravu policije Crne Gore i druge važne društvene činioce - Specijalno državno tužilaštvo”.

Ističu da Lazovića sumnjiče da je u decembru 2020. u Podgorici, kao pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor za suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije, protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja, pribavio korist Belivuku i Miljkoviću, pripadnicima Zvicerove kriminalne organizacije.

“Na način što je, na zahtjev R. Z., koji mu je prenio njegov sin, optuženi P. L., obezbijedio da im se ukine zabrana ulaska u Crnu Goru i tako im pribavio korist u vidu prava da uđu i borave u Crnoj Gori, što im je bilo zabranjeno, jer su predstavljali prijetnju po nacionalnu i unutrašnju bezbjednost, a što su V. B. i M. M. iskoristili, jer su, tokom januara, boravili u Crnoj Gori, kod R. Z., organizatora svoje kriminalne organizacije, ali i ostvarivali neposredan susret i ručak sa okrivljenim Z. L., koji je potom, zajedno sa okrivljenim M. K., a u cilju prikrivanja izvršenog krivičnog djela, u javnim i medijskim nastupima, obmanjivao javnost da su ta lica u Crnu Goru ušla na zahtjev policije Republike Srbije i da su prema njima Uprava policije Crne Gore i on kao starješina preduzimali policijske mjere i radnje, u skladu sa zakonom”.