Rusija pustila čovjeka koji je bio u zatvoru nakon što je njegova kćerka nacrtala antiratni crtež

Aleksej Moskaljov odležao je 19 mjeseci u pritvoru

11986 pregleda9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rus osuđen na zatvorsku kaznu pod optužbom za diskreditaciju ruskih oružanih snaga nakon što je antiratni crtež njegove kćerke tinejdžerke skrenuo pažnju na njega pušten je 15. oktobra, rekavši da su uslovi u ustanovi užasni i da se boji da možda neće biti slobodan dugo.

Alekseja Moskaljova zagrlila je njegova kćerka Maša dok je izlazio iz zatvora IK-6 u regionu Tule nakon što je odležao 19 mjeseci u pritvoru.

Moskaljov je novinarima nakon puštanja rekao da su službenici obezbjeđenja ispitivali ljude iz njegove jedinice u kaznenoj koloniji, što je izazvalo bojazan da vlasti pripremaju nove optužbe protiv njega.

Moskaljov je osuđen na dvije godine zatvora, nakon njegovih otvorenih internetskih objava protiv ruske invazije na Ukrajinu, koje su izašle na vidjelo nakon što je crtež njegove kćeri prijavljen vlastima.

Na njenom crtežu, napravljenom u aprilu 2022. godine, prikazana je Ukrajinka koja štiti dijete od ruskih projektila, sa natpisima poput "Slava Ukrajini!" i "Ne ratu!"

Umjetnički rad natjerao je školske vlasti da podnesu policijski izvještaj, što je dovelo do istrage aktivnosti Alekseja Moskaljova na društvenim mrežama.

Prvobitno kažnjen sa 32.000 rubalja (oko 300 eura) pod administrativnom tužbom za "diskreditaciju" ruske vojske, Moskaljov se kasnije suočio sa krivičnim prijavama zbog dodatnih postova na društvenim mrežama.

Osuđen je u martu 2023. na dvije godine zatvora, iako mu je kazna na kraju smanjena na godinu i 10 mjeseci.Tokom suđenja, Moskaljov je pobjegao iz kućnog pritvora, ali je kasnije uhapšen u Bjelorusiji i vraćen u Rusiju.