Strepe za zdravlje, ali i za posao: Trovanje lučkih radnika samo vrh ledenog brijega, građani zabrinuti

U Baru zagađen i vazduh i zemlja, najkritičnije u naselju u blizini Luke. Od ukupno 58, šest radnika Klinički centar šalje u četvrtak u beogradski institut na dodatna ispitivanja

40406 pregleda12 komentar(a)
Pretovar rude u PoA radi se svakodnevno, Foto: Privatna arhiva

Nakon vijesti da 58 radnika kompanije “Port of Adria” ima višestruko povećano prisustvo olova u krvi, oglasile su se pojedine institucije, radnici i građani, ali firme koje pretovaraju rudu ćutale su do sinoć. Lučko-transportnim radnicima je ugroženo zdravlje, vazduh u Baru je zagađen teškim metalima, država ostaje nijema najmanje godinu dana - zaključak je javne komunikacije u protekla dva dana.

Radnici “Port of Adria” (PoA), turske firme koja posluje u privatizovanom dijelu barske luke, kazali su “Vijestima” da je posljednjih nekoliko dana za njih bilo jako teško te da sada, kada sve izlazi na površinu, izgleda kao da je svako znao za problem a niko nije reagovao, što ih je na kraju koštalo zdravlja.

Jedan od njih - G. Č, kazao je da je ovo prvi put da se oni testiraju na prisustvo teških metala u krvi, iako on radi taj posao više od 20 godina. Do sada su, ispričao je, jednom godišnje radili rutinske preglede, ali ovaj test nijesu jer, kako tvrdi, nijesu imali gdje.

Lučko-transportni radnici u PoA rade pretovar rude, olovnih koncentrata i cinka. Normalna vrijednost olova u krvi čovjeka je 28 mikrograma po litru, dok je kod tih radnika ta vrijednost od 40 do 119 mikrograma.

Oni su tek ušli u ovaj proces, kako su istakli, koji je naporan i za njih i za njihove porodice. Zabrinuti su, kažu, i za zdravlje ali i da bi na koncu mogli ostati bez posla, zbog mogućih komplikacija koje bi mogle nastatati za kompaniju.

Dio radnika poručuje da je jako važno utvrditi odgovornost i smatraju da je posebno važno ispitati samu rudu koju pretovaraju i njen uvoz.

Iz te kompanije nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”, kao ni iz AD Luka Bar o tome da li i njihovi radnici imaju isti problem i kakva je situacija u toj državnoj firmi. Na poziv se nije odazvala ni zaštitnica na radu u kompaniji PoA.

U Crnoj Gori nema pomoći

Crna Gora nema uslova i znanja da ih liječi od trovanja olovom, kazala je struka, pa pomoć moraju potražiti van Crne Gore. To su potvrdili iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore, kao i iz Ministarstva zdravlja.

Iz tog ministarstva kojim rukovodi Vojislav Šimun, nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”, a ranije su saopštili da je taj Vladin resor odmah po saznanju sa čime se suočavaju radnici PoA stupio u kontakt s Institutom za medicinu rada “Dr Dragomir Karajović” u Beogradu, referentnom regionalnom ustanovom u oblasti zaštite stanovništva od jonizujućih zračenja i profesionalne toksikologije.

Hangar za pretovar rudefoto: Privatna arhiva

Dogovoren je hodogram aktivnosti radi zaštite zdravlja pacijenata sa sumnjom na trovanje teškim metalom, a nakon što zaposleni iz barske Luke prođu dijagnostiku u Kliničkom centru Crne Gore nakon čega će u skladu sa zdravstvenim stanjem i medicinskim indikacijama po potrebi biti poslati u beogradski Institut.

Dodaju da prvi rezultati analiza koje su poslate Institutu u Beogradu ukazuju da se radi o hroničnom procesu, te vrijednostima olova u krvi koje su u granicama dozvoljenog u odnosu na profesionalni angažman i izloženost zaposlenih na ovom radnom mjestu.

“Ipak, kako bi u potpunosti otklonili sve sumnje i u skladu sa medicinskom doktrinom i etikom ovaj proces zaokružili dijagnostikom i eventualnim liječenjem pacijenata već od sjutra u Kliničkom centru je organizovan prijem za prvu grupu radnika iz preduzeća ‘Port of Adria’, nakon čega će u skladu sa zdravstvenim stanjem i medicinskim indikacijama po potrebi biti poslati u beogradski Institut ‘Dr Dragomir Karajović’”, naveli su u saopštenju.

Iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) kazali su “Vijestima” da će šest lučko-transportnih radnika PoA kod kojih je ustanovljena najveća koncentracija olova u krvi biti upućeni u beogradski institut na dodatna ispitivanja.

Pregled je planiran za četvrtak ove sedmice, a transport radnika do Beograda će se obaviti sanitetskim vozilom (KCCG).

“Ostali radnici PoA, kod kojih postoji sumnja na intoksikaciju olovom, biće pregledani od strane specijalista interne medicine KCCG i toksikološkinje Instituta za javno zdravlje Crne Gore koja će od KCCG-a biti angažovana kao konsultant”, kazali su iz KCCG.

Vazduh u Baru zagađen najmanje godinu dana

Iz Agencije za zaštitiu životne sredine su kazali da je na osnovu rezultata mjerenja koje je izvršio Centar za ekotoksikološka ispitivanja tokom prvog ciklusa mjerenja u 2023. godini u okruženju Luke Bar, zaključak da su koncentracije olova i arsena veoma visoke i da je koncentracija arsena čak deset puta veća u odnosu na propisanu ciljnu vrijednost.

Institut za javno zdravlje je popisao mjere koje treba da se sprovedu i ekološka inspekcija bi trebalo da, ukoliko je došlo do tih velikih prekoračenja, zatvori izvor zagađenja.

“Preporuka je da građani, oni koji ne moraju da idu u to područje oko Luke Bar, to izbjegavaju dok se ne sprovedu sve mjere koje bude naložila ekološka inspekcija”, rekao je juče direktor Agencije Milan Gazdić.

Gazdićfoto: Boris Pejović

Iz Ekološke inspekcije koja radi pod krilom Ministarstva ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera najavili su odgovore na pitanja koja su “Vijesti” poslale juče.

Prvi čovjek Bara Dušan Raičević juče je saopštio da zahtijeva od nadležnih državnih organa da se hitno i ozbiljno pozabave ovim problemom i građanima Bara što prije ponude konkretne odgovore, a nakon toga i održiva rješenja.

“Odgovornost svih na rukovodećim pozicijama u preduzećima koja obavljaju pretovar tereta u Luci Bar, ali i nadležnih državnih institucija je negdje zakazala i omogućila da se ovo kontunirano trovanje sakriva duže od godinu dana od očiju javnosti, a za to će neko morati da odgovara i pruži odgovore građanima Bara i njihovim porodicama”, rekao je Raičević.

Kako saznaju “Vijesti”, ovim problemom će se ove nedjelje pozabaviti i Savjet za zaštitu životne sredine u lokalnoj barskoj skupštini.

Barani se testiraju, krivična prijava protiv PoA

Stanovnici barskog naselja Stara ambulanta kod “stare raskrsnice” iza Luke Bar juče su bili zabrinuti, ali ne i iznenađeni. Na putu do posla ili do prodavnice novinarki “Vijesti” su kazali da nekoliko godina upozoravaju da će se ovo desiti.

“Od direktora Luke Bar, Opštine, Agencije za zaštitu životne sredine, nevladine organizacije, aktivisti, ma nema kome se nismo obraćali i pričali da će do ovoga da dođe, odnosno da se ovo dešava, a svi su gledali da nas skinu s vrata”, kazao je jedan Baranin.

Stanovnici tog naselja su 2019. godine prvo krenuli s javnim apelima, saopštenjima, zatim se sastajali s nadležnima i rukovodstvom Luke Bar, što je na kraju rezultiralo krivičnom prijavom koju su stanovnici tog naselja podnijeli protiv te državne firme.

Kako su kazali, neprihvatljivo je ono što se pokazalo, a to je da su neke nadležne institucije imale saznanja o ovome najmanje godinu dana, a nisu upoznale niti crnogorsku javnost niti Barane.

“Gusta, sjajna, masna ruda”, tako Tijana Knežević opisuje ono što svakodnevno čisti sa svoje terase, ali i u unutrašnjosti kuće. Ipak, ni čišćenje ne pomaže, pa je kod svog djeteta, kada je počelo da puzi, primijetila crna koljena i ruke.

“To ne može kao prašina da se rastrese s prsta. To ulazi u svaku poru i masno je”, kazala je o česticama koje nalazi u svojoj kući i oko kuće.

Prašina svuda: Port of Adriafoto: Privatna arhiva

Sve rude koje se pretovaraju u Luci Bar i PoA su rasuti tereti i najčešće praškaste rude što do njihovih kuća kod Stare ambulante dolazi u toku samog pretovara jer se prašina podiže, a posebno kada duva vjetar što je u Baru tokom većine godine, ocijenila je Knežević.

U ime Barana koji žive u tom dijelu grada kazala je da oni nijesu znali da se time bavi i PoA već su mislili da oni obavljaju “čistije poslove”, ali nakon novih saznanja, najavila je, oni će podnijeti krivičnu prijavu i protiv te kompanije za ugrožavanje njihovog zdravlja i životne sredine.

Knežević je testirala djecu i kazala da su vrijednosti olova u njihovoj krvi u granicama normale, te da će se ona sjutra testirali a neki sugrađani uskoro.

Predsjednik Sindikalne organizacije zaposlenih u AD “Port of Adria” (PoA) Zoran Martinović saopštio je da oni misle da je ovaj problem prvenstveno pogodio zaposlene u kompaniji, ali da je postao i problem lokalne zajednice a samim tim i države.

“Naša kompanija se bavi lučko-transportnom djelatnošću i jedan njen segment je pretovar olovnog i cinkovog koncentrata. Zakonskom regulativom je propisano da je poslodavac u obavezi da zaposlene, koji učestvuju u direknom procesu rada, šalje na pregled o prisustvu teških metala u orgnizmu, što je naš poslodavac i ispoštovao”, napisao je Martinović.

Po njihovom saznanju do sada je pregledano 63 zaposlenih, a kod 58 zaposlenih ustanovljeno je postojanje olova u krvi u količini koja je veća od dozvoljene.

“S obzirom da zaposleni koriste zaštitnu opremu koja je po poslodavcu mjerodavna za obavljanje procesa rada, postavlja se pitanje kako je došlo do kontaminacije zaposlenih? Da li je problem u organizaciji samog procesa rada, da li je poslodavac ispoštovao sve propisane norme o bezbjednom radu, zaštitna oprema ili nešto drugo”, pita se on.

Smatra da treba uzeti u obzir da je njihova kompanija teritorijalno okružena Lukom Bar kojoj je prvenstvena namjena rad sa rasutim teretom koji uglavnom sačinjavaju razne rude, olovo, cink, bakar, itd...

“Sama ruda u našoj kompaniji se skladišti u skladišta zatvorenog tipa, ali se punjenje kontejnera vrši na otvorenom i posto se radi o rudi koja je vrlo sitna u vjetrovitim danima lako se raznese u raznim pravcima. Kada se radi o transportu rude kontejnerima princip rada je skoro istovjetan u obje kompanije.

Naša kompanija se ovim poslom bavi sedam godina i sada se postavlja pitanje pored kontaminacije zaposlenih za koje još nemamo tačan broj, jer je poslodavac odlučio da se svi zaposleni testiraju na prisustvo teških metala i čekaju se rezultati, kolika je površina naše kompanije kontaminirana. Ako tome dodamo da i Luka Bar niz godina radi iste poslove i to u većem obimu po istom principu kao i mi, dokle je to stiglo”, napisao je Martinović.

Dodao je da treba ispitati da li se transport ovakve robe na teritoriji Crne Gore vrši po važećim propisima.

“Pozitivna stvar je u tome da je poslodavac spreman da snosi sve eventualne troškove liječenja, ali ni jedan zaposleni do sada nije uspio dobiti terapiju jer kao što smo rekli nema klinike u Crnoj Gori za ovakve slučajeve. Kako je to moguće, ako se u Crnoj Gori radi sa rudama”, pita se on.

Inspekcija će utvrditi odgovornost

Nakon nešto manje od dvije nedjelje od kako su radnici PoA saznali da njih 58 ima povećano prisustvo olova u krvi, predsjednik Sindikata radnika Zoran Martinović je uptio zahtjev za inspekcijski nadzor Inspekciji zaštite i zdravlja na radu pri Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga. Prema informacijama “Vijesti”, to je učinilo i rukovodstvo PoA.

Port of Adriafoto: Privatna arhiva

Martinović je kazao da će sačekati rezultate inspekcijskog nadzora za koji se nadaju da će utvrditi odgovornost i uzrok njihovog problema, te da će oni u skladu sa tim odlučiti kako će dalje postupati.

U svakom slučaju, kako su kazali, neće odustati od svog zdravlja i zdravlja svoje porodice budući da oni kontaminiranu opremu, radna odijela i cipele donose kući i peru u svojoj mašini, drže u svom domu. Iz Inspekcije zaštite i zdravlja na radu su najavili odgovore na pitanja “Vijesti”, ali ih nijesu dostavili do zaključenja ovog broja.

Kovačević: Odmah ih skloniti od rude i utvrditi odakle je olovo

Toksikolog iz Srbije Radomir Kovačević ispričao je “Vijestima” da trenutni nalazi lučkih radnika nijesu alarmantni, ali da to mogu postati ukoliko ne dobiju adekvatno liječenje. Upozorio je da olovo trajno ostaje u organizmu, što dovodi do većih zdravstvenih problema, ali i da olovo nije kancerogeno.

“Treba odraditi dodatne analize”, ocijenio je on, “koje će pokazati da li je olovo iz krvi prešlo na mišiće ili kosti, a ukoliko to bude slučaj, može dodatno zakomplikovati situaciju”. Potrebne analize najbliže se mogu uraditi na Vojnoj medicinskoj klinici (VMA) u Beogradu.

Kako je kazao, 58 ljudi je veliki broj za bilo koju bolnicu i čitavom slučaju treba prići oprezno i liječiti radnike po prioritetu.

“Svi oni koji su ustanovili ovaj problem, trebalo bi odmah da se sklone od rude, da budu izolovani i ono što je najvažnije, mora da se vidi odakle je olovo”, naglasio je.

Smatra da sve to treba da bude tretirano kao povreda na radu, posebno zbog toga što je, kako vjeruje, i čitava sredina u kojoj oni rade kontaminirana.

Port of Adria: Da se testiraju svi koji rade na području luke

Kompanija Port of Adria saopštila je kasno sinoć da će testirati sve zaposlene na prisustvo teških metala, a predlažu da se testiranje obavi za sve zaposlene i treća lica koja rade na cijelom području luke.

Oni navode da njihovi zaposleni, koji rade na radnim mjestima s povećanim rizikom, prolaze godišnje ljekarske preglede kako bi se utvrdila njihova sposobnost za obavljanje radnih zadataka.

“PoA je potpisala ugovor sa Medicinom rada (u ovom slučaju Dom zdravlja u Baru) za sprovođenje ovih godišnjih ljekarskih pregleda. Vrstu pregleda i potrebne testove ne određuje poslodavac, već Medicina rada, koja ima sve relevantne informacije... PoA je obezbijedila, i nastavlja da obezbjeđuje, svim zaposlenima, naročito onima na radnim mjestima sa povećanim rizikom, odgovarajuću zaštitnu opremu koju su dužni koristiti tokom rada... PoA je takođe obučila zaposlene o bezbjednim radnim praksama, kroz ovlašćenu organizaciju, sa posebnim naglaskom na rad s opasnim materijama, za šta su položili državne ispite”.

Dodaju da su i u skladištima postavljeni znaci upozorenja i bezbjednosna uputstva za rukovanje opasnim materijama. PoA je saopštila da Dom zdravlja do sada nije imao tehničke mogućnosti za detaljnu analizu krvi (kao što su testovi na prisustvo teških metala), i zatražili od države da to obezbijedi

“Imajući u vidu nedostatak istih, PoA je samostalno preduzela inicijativu da zaštiti zdravlje svojih zaposlenih, i pored godišnjih pregleda koje sprovodi Medicina rada, potpisala ugovor sa privatnom klinikom u Baru i ugovorila da zaposleni budu podvrgnuti testovima na prisustvo teških metala”. Iz PoA pojašnjavaju da su nakon što su dobili rezultate, koji su pokazali da određeni zaposleni imaju nivo teških metala u krvi znatno iznad dozvoljene granice, konsultovali kliniku i dogovorili dodatne testove u Berlinu koji će ukazati na sljedeće korake - moguće liječenje i neophodne terapije ako bude bilo potrebno.

“Tek nakon što su sve ove informacije bile dostupne, PoA je organizovala sastanak sa predstavnicima sindikata kako bi ih informisao o situaciji i planovima da se pronađe najbolje rješenje za zdravlje zaposlenih. PoA je takođe poslala pisane obavijesti Domu zdravlja Bar (Medicina rada) i Inspekciji za zaštitu i zdravlje na radu o cijeloj situaciji”.

Dodaju i da nijedan zaposleni nije prijavio simptome trovanja, osjećaj slabosti ili bilo kakve zdravstvene probleme povezane sa ovom vrstom rada.

“Međutim, bez obzira na to, PoA je odmah prestala da angažuje sve zaposlene u istovaru i utovaru ovog tereta kako bi se spriječila dalja izloženost”.